IMG 7885mala

Crvena vraćena na repertoar u Leskovcu

“Vest o vraćanju predstave na repertoar Narodnog pozorišta Leskovac smatramo pozitivnom jer to pokazuje da živimo u demokratskom društvu u kom je glas javnosti važan i u kom upravnici pozorišta ne mogu arbitrarno da donose odluke o zabranjivanju predstava,” navodi se u saopštenju Centra E8.

“Predstava «Crvena» bavi se pitanjem natalitetskog pada o kome se prošle godine mnogo pisalo. Budući da su poruke koje mediji šalju orijentisane na neophodnost porasta nataliteta u predstavi su one interpretirane koristeći se jezikom kojim se govori na svim mestima.

Od ulice, preko naslovnih strana tabloida do televizija sa nacionalnim frekvencijama na kojima svakodnevno gledamo polne odnose starleta i kriminalaca, novih zvezda naše javne sfere.

«Crvena» kritikuje ovakav diskurs i ona pokazuje kako je ovakav diskurs uticao na porast nasilja, na femicid, na mizoginiju, na činjenice da smo društvo u kome se žene tuku i ubijaju, a onda i optužuju za natalitetski pad”, objašnjavaju autori predstave.

Predstava «Crvena: Samoubistvo nacije» imala je svoje premijerno izvođenje u aprilu 2015. godine, od tada je izvedena 14 puta, pred više od 3000 ljudi. Pored redovnog izvođenja na matičnoj sceni BITEF teatra, predstava je uspešno gostovala u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Kulturnom centru Pančeva, Narodnom pozorištu Sombor, kao i na na 6. Kikindskom međunarodnom pozorišnom festivalu.

Predstava «Crvena» će se ovog ovog meseca odigrati čak tri puta: 12. marta u Bitef teatru, 19. marta u Narodnom pozorištu Leskovac, 25. marta na Art Trema Fest-u u Rumi.