6574c28b9a526d36659ed73e Bodocnost 2000x1250px foto Peter Giodani 1716 p 1080
Budućnost, foto:PROMO

BDP premijera: “Budućnost”, u režiji slovenačkog reditelja Žige Divjaka

Premijera predstave “Budućnost”, u režiji slovenačkog reditelja Žige Divjaka, biće održana 15. decembra od 19:30h na Velikoj sceni BDP-a, a prva repriza je zakazana za 16. decembar.

U predstavi igraju Milena Vasić, Jana Bjelica, Marija Pikić, Milan Zarić, Stefan Starčević, Milan Kolak, Bernarda Oman, Gregor Gruden, Lara Volf, Iztok Drabig Jug, Gregor Zorc, Lotos Šparovec.

Ljudski otpad, vidljiv i nevidljiv, putuje kroz ogromne atmosferske slojeve i široke okeanske struje. Raširili su se daleko, sve do pupka okeana, do usamljenog atola dve hiljade kilometara udaljenog od najbliže civilizacije. Akumuliraju se u telu odanog albatrosa, koji stotinama i stotinama kilometara dugih godina skuplja hranu za svoje mlade, i završavaju u stomaku mladog albatrosa.

Milioni i milioni godina letenja iznad nemirne površine mora, nebrojeni albatrosi, koji su se brinuli i trudili se da omoguće nastavak vrste, dolaze u dodir sa ljudskom genijalnošću, materijom starom manje od 100 godina – plastikom.

Hemikalije, plastika, živa bića i njihovi rođaci, obaveze, odnosi su kombinovani u složenoj mreži međusobnih uticaja.

Budućnost je predstava skrivena u ovoj složenoj mreži međusobnih uticaja.

Žiga Divjak je jedan od najuticajnijih mladih slovenačkih reditelja, koji se svojim angažovanim predstavama bavi najaktuelnijim društvenim temama. Uprkos mladosti, može se pohvaliti velikim brojem nagrada.

Već je dobio dve Borštnikove nagrade za režiju: 2017. za produkciju Čovek koji je posmatrao svet (SMG) i 2021. za produkciju Gejm (SMG i Institut maske). Predstava 6 (SMG) koju je režirao osvojio je 2018. godine glavnu nagradu Festivala Borštnikovo sreće za najbolju predstavu.

Žiga Divjak je 2021. godine dobio Župančičevu nagradu za rediteljski rad u poslednje dve godine, a na 51. Nedelji slovenačke drame u Kranju dobio je specijalnu nagradu za izvođenje Gejma, ocenio je žiri. Produkcije Sedam dana (2019) i Usedline (2022), koje su zapanjujuće precizne antropološke studije svakodnevice, primljene su sa velikom ljubavlju kod publike MGL-a.

Odjeknule su i njegove druge predstave: Hlapec Jernej i njegovo pravo u produkciji Cankarjevog doma Ljubljana, Ob zori (po Cankarovim tekstovima) i Kons: Novi dobi (po Kosovelovim tekstovima) u Prešernovom pozorištu Kranj, Dankana Makmilana Pluća u ljubljanskim dramama. i Vrućina u Slovenačkom mladinskom pozorištu. Žiga Divjak će treći put sarađivati sa MGL-om u sezoni 2023/2024.