KIDIKEM 2020

V Nacionalni festival dečjeg video klipa KIDIKEM

BESPLATNA PROJEKCIJA FILMOVA I DODELA NAGRADA

Nedelјa, 8.3.2020. godine, 12 časova, Mala sala, DKCB, Takovska 8

Budi svoj, ostali su već zauzeti

Oskar Vajld

Peti nacionalni festival dečjeg video klipa „KIDIKEM” održaće se u nedelјu, 8. marta, u 12 časova, u Dečjem kulturnom centru Beograd, Takovska 8, kada će biti prikazani dečji filmovi kratke forme na temu „BUDI SVOJ” i dodela nagrada za najuspešnije filmove. Ulaz je slobodan.

Nakon projekcije filmova, stručni žiri uručiće Gran-pri nagradu ZLATNI KADAR za najbolјi film u celini i specijalne nagrade za najbolјu režiju, scenario, montažu, ideju, animaciju, produkciju, glumu. Filmove će ocenjivati stručni žiri, ali će u obzir biti uzet i broj pregleda filma na Youtube kanalu DKCB. Autore najbolјe plasiranih video klipova očekuju vredne nagrade. 

Konkurs je bio otvoren za decu uzrasta od 9 do 16 godina, koja su se predstavila svojim autorskim filmovima kratke forme (video klipovima) u trajanju do tri minuta. Stvarajući kratke forme video zapisa deci se pruža prilika da izraze svoje mišlјenje na zadatu temu. Autori filmova su na svojstven način, kroz umetničku igru, prikazali svoju potragu za odgovorom na večitu dilemu – biti svoj ili pojedinac otuđen od sopstvene prirode. „Da li uopšte imamo izbora? Da li uopšte možemo biti neko drugi ili niko od nas nije ono što u svojoj suštini jeste? Zašto je to tako i ko je tome kriv – potrošačka kultura, tradicija, indoktrinacija ili nešto sasvim drugo?” – neka su od pitanja koja je učesnicima konkursa postavila urednica festivala Marija Milanović Lazarevski. 

Cilј festivala je da se kod dece kroz umetničku praksu pokrene humana i kreativna strana u primeni tehnologije.