Jakov Simovic foto
foto: Jakov Simović

Uručen prihod od 26. pesničke večeri „Veče sa Matijom”

U Zvezdara teatru je uručen prihod koji je akademik Matija Bećković prikupio od 26. tradicionalne dobrotvorne pesničke večeri „Veče s Matijom”, održanoj 29. decembra 2022. godine. Ove godine Bećković je sav prihod od prodatih ulaznica zajedno sa Zvezdara teatrom namenio za podizanje spomenika pesniku Petru Pajiću na Povlenu.

Članovi Udruženja „Beli povlen”, akademik Milosav Tešić i Vlado Dodović, su prihod primili od Dušana Kovačevića, direktora Zvezdara teatra i akademika Matije Bećkovića.

„Zahvaljujući ljubiteljima poezije i Zvezdara teatru već 26. godinu smo zapalili kandila ne samo na oltare crkve pravoslavne nego i u mnogim ubogim domovima. Danas prisustvujemo jedinstvenoj svetkovini u slavu pesništva. Naime, prošle godine udruženje „Beli povlen” otkrilo je spomenik Radovanu Belom Markoviću, rad vajara Rankovića, iz Lajkovca.

Ove godine će se na istom mestu tom spomeniku pridružiti i spomenik pesniku Petru Pajiću, o trošku ljubitelja poezije i dobrotom Zvezdara teatra. Imam tu čast da prihod od poetske večeri priložim za spomenik prijatelju, prvom pesniku koga sam sreo ne samo u Valjevu već u svom životu. Tako na Povlenu počinje izgradnja neke vrste pesničkog Panteona. Toga nigde više na svetu nema, a nema ni Belog povlena”, rekao je Bećković.

Član udruženja, Vlado Dodović je nakon uručenja donacije pozvao na svečano otvaranje spomenika, koje je planirano za 28. avgust na Kneževom polju.

„Kao što kaže pesnik „kad dođeš u bilo koji grad, a on se zove možda Valjevo” kao i na najviši vrh severozapadne Srbije, Povlen, želimo vam dobrodošlicu. Ovu donaciju rado prihvatamo i zahvaljujemo se Zvezdara teatru na gostoprimstvu”, kaže Dodović.

Dušan Kovačević, direktor Zvezdara teatra se zahvalio Matiji na 26. godini njegovog nastupa u Zvezdara teatru.

„Ove godine karte koje su pretvorene u ovu donaciju su prodate za sat vremena, što je dokaz da pezija živi, kao i sama činjenica da će ovaj novac biti utrošen za izgradnju spomenika za jednog pesnika, u slavu pesnika. Ono što je jako bitno je da je za ovih 26 godina prihod od Matijinih večeri bio upućen širom naše zemlje, ali i van nje. Bilo je i privatnih donacija, renoviranja, izgradnji crkava, spomenika i posebna je čast činjenica da se ove godine novac prilaže Matijinom prijatelju pesniku”, istakao je Kovačević.

Uručenju prihoda je prisustvovala i direktorka Turističke organizacije Valjeva, Ana Marković, Udruženje „Beli povlen”, čiji je predsedavajući Matija Bećković, je osnovano 2021. godine. Bavi se promocijom prirodnih i kulturnih vrednosti planine Povlen, kao i znamenitih ljudi i njihovih dela, koji su obeležili ovaj deo Srbije.