Gubitnik prva proba foto Svetlana Paroski
Gubitnik, prva proba, foto: Svetlana Paroški

U JDP-U POČELE PROBE DVE PREDSTAVE

Ove nedelje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu počele su probe dva komada.

Jovana Tomić održala je prvu probu predstave Bolest mladosti Frederika Bruknera čija premijera se očekuje početkom juna na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“. Rediteljka je i adaptirala tekst, dramaturg je Dimitrije Kokanov, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Luka Mejdžor, dok je Ljiljana Mrkić Popović oblikovala scenski govor.

U glumačkoj podeli su Sanja Marković, Petar Benčina, Jovana Belović, Miodrag Dragičević, Milica Sužnjević, Natalija Stepanović i Đorđe Mišina.

Klasični komad nemačkog ekspresionizma i evropske moderne, Bruknerova Bolest mladosti, dovodi na scenu mlade studente medicine razapete između konvencija građanskog života, mladalačkog osećanja izgubljenosti i cinizma savremenog društva. Njihova mladost se u drami samoiscrpljuje i samouništava, kreirajući još strašniji svet i tako stvara iluziju spasenja.

Rediteljka Nataša Radulović održala je prvu probu predstave Gubitnik po istoimenom romanu Tomasa Bernharda, ali i po komadu Mocart i Salijeri A. S. Puškina. Scenografkinja je Jasmina Holbus, kostimografkinja Marija Marković Milojev, kompozitorka Ana Krstajić, autorka scenskog pokreta je Marta Bjelica, a scenski govor je oblikovala Biljana Todorović. 

Smeli spoj Puškinove „male tragedije“ o Mocartu i Salijeriju i Bernhardovog romana omogućava strastan eksperiment Radulovićeve, koja je i autorka adaptacije. I sama odrasla u teatarskom okruženju, a dolazeći iz miljea klasičnog muzičkog obrazovanja i uvažavanja tradicije, rediteljka se prihvata ovog naizgled neobičnog kombinovanja priče o muzici, genijalnosti, zavisti, teroru uspeha i lakoći neuspeha. 

U predstavi koja će premijerno biti izvedena u maju na sceni Studio JDP igraju Joakim Tasić, Lenka Petrović, Aleksej Bjelogrlić i Teodor Vinčić.

Za razliku od Nataše Radulović, koja u JDP-u režira prvi put, dve sjajne i rado gledane predstave Jovane Tomić (Natan Mudri i Moj muž) već su nekoliko sezona na sceni Studio JDP.