Logo Izlozbe

Tradicionalna izložba “Železnica očima dece”

Svečano otvaranje izložbe i dodela nagrada najuspešnijim učesnicima tradicionalnog likovnog železničkog konkursa „Železnica očima dece“ biće održana danas, 15. decembra u podne u Železničkom muzeju (Nemanjina 6). U pitanju je jedinstven železnički dečji likovni konkurs u regionu sa tradicijom dugom 39 godina.

Za ovogodišnji, trideset deveti po redu likovni konkurs pristiglo je ukupno 3.550 radova iz 294 osnovne škole i likovne radionice i 118 predškolskih ustanova, vrtića i zabavišta.
Žiri ovogodišnjeg konkursa nagradio je 15 najuspešnijih autora i za izlaganje u Galeriji Železničkog muzeja odabrao 265 najboljih likovnih ostvarenja.

U Kategoriji likovnih radova dece školskog uzrasta biće dodeljeno devet ravnopravnih nagrada, a u Kategoriji likovnih radova dece predškolskog uzrasta – šest ravnopravnih nagrada.

“Železnice Srbije” ad i Železnički muzej kao muzej u sastavu privrednog društva očuvali su kontinuitet i višedecenijsku tradiciju organizovanja ovog konkursa s ciljem da se prikažu najfinija dečja osećanja i doživljaji u vezi s vozom, prugom, putovanjima i ljudima na železnici.

Nagrađeni i odabrani radovi ovogodišnjeg konkursa biće izloženi u Galeriji Železničkog muzeja do 20. januara 2023. godine, kao i na veb-prezentaciji Društva.

Železnički muzej je otvoren za posetioce svakog radnog dana od 8 do 16 časova, a ulaz je besplatan.