spanski metar na poklon besplatn

Španski metar na poklon: Besplatne filmske onlajn projekcije


Pet filmskih ostvarenja, koje je domaća publika prethodnih dana mogla premijerno da pogleda na ovogodišnjem Španskom metru, biće dostupno za besplatno gledanje na zvaničnom sajtu festivala od 4. do 6. juna.

Kao poklon vernoj publici Španskog metra, Institut Servantes u Beogradu odlučio je da deo ovogodišnjeg festivalskog programa učini dostupnim kroz besplatne onlajn projekcije. Time će odabir filmova biti dostupan ne samo beogradskoj publici već i ljubiteljima sedme umetnosti širom Srbije.

Na ovaj način publici će biti dostupni filmovi „Ane“, „Nevidljive“, „Osveta žena“, „Havijerova strast“ i „Umetnici i revolucija“. Ovi naslovi moći će da se pogledaju potpuno besplatno tokom 72 sata, sa prevodom na srpski jezik. Linkovi za gledanje filmova biće dostupni na zvaničnom sajtu festivala.

Baskijsko ostvarenje „Ane“ donosi priču koja preispituje odnos majke i ćerke i njihove koliko udaljene, toliko i isprepletane svetove. Reditelj i scenarista David Peres Sanjudo za ovaj film nagrađen je priznanjem Goja za najbolji adaptirani scenario, dok je glumica Patrisija Lopes Arnais nagrađena Gojom za najbolju žensku ulogu.

Film „Nevidljive“ okuplja odličnu špansku glumačku ekipu koja na iskren, emotivan i duhovit način dočarava živote žena u pedesetim godinama. Radnja prati tri prijateljice koje su odlučile da jednom nedeljno šetaju zajedno. Ono što je prvobitno trebalo da bude vrsta razonode i fizičke aktivnosti, polako postaje potreba koja ih dodatno zbližava.

Čileanski film „Osveta žena“ prati glavnu junakinju Matilde, koja je na samrti, i njene tri ćerke koje žive zajedno na jednoj hacijendi. Klupko porodičnih tajni počeće da se raspliće kada Matilde prizna seoskom svešteniku da je pre četrdeset godina ubila svog muža i sahranila ga u garaži, na mestu gde je već bio leš nepoznate osobe.

„Havijerova strast“ upoznaće publiku sa čuvenim peruanskim pesnikom Havijerom Erodom. Film prati poslednje godine njegovog života, od početka studija do momenta nasilne smrti u 21. godini, pošto je pokušao da započne gerilski rat u peruanskim šumama 1963. godine.

https://youtu.be/77ymFDC5wAc

Filmska priča „Umetnici i revolucija“ vodi nas u Meksiko s početka XX veka. Tadašnji predsednik Alvaro Obregon, koji je naklonjen intelektualcima, započinje jednu od najznačajnijih bitaka iz oblasti kulture u istoriji Meksika. U takvoj liberalnoj atmosferi, homoseksualci, razvod i žensko pravo glasa počinju da se prihvataju.

Trinaesti Španski metar otvoren je 20. maja u Jugoslovenskoj kinoteci ciklusom kultnih španskih filmova koje je režirao Luis Garsija Berlanga, reditelj rođen pre tačno sto godina. Program je potom nastavljen ciklusima „Savremeni film“ i „Vetrovi Afrike. Treći koren“ u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Domu omladine Beograda. Odabir filmova biće prikazan i novosadskoj publici od 3. do 6. juna u Kulturnom centru Novog Sada. Ovogodišnje izdanje festivala podržano je od strane ambasada Španije, Argentine, Čilea, Kolumbije, Meksika i Perua.