FLL24

Prvi put u Srbiji: FIRST® LEGO® League Explore

Prijave timova otvorene su do kraja januara

Po prvi put u Srbiji će biti organizovan FIRST LEGO® League Explore program za decu uzrasta od 6 do 10 godina. Organizatori su Fondacija 1%, organizacija SerbianTech i Super Glavce, a domaćin programa je Savremena osnovna škola u čijim prostorijama će se u maju mesecu organizovati Explore festival. Cilj programa je da uvede decu u svet robotike, tehnologije i nauke. Prijave timova otvorene su do kraja januara.

Program je osmišljen na taj način da deca zajedno sa svojim mentorom mesecima pripremaju i osmišljavaju Inovativni projekat na zadatu temu, prave panele i prezentacije, kao i motorizovani model koji je napravljen od lego kockica. Na ovom putovanju deca uče kako da kritički razmišljaju, rade u timu, a ujedno otkrivaju svet tehnologije i robotike.

Za program se mogu prijaviti ekipe dece uzrasta od 6 do 10 godina. Jedan tim se može sastojati od minimum 2 i maksimum 6 članova koji će biti predvođeni jednom odraslom osobom – mentorom (minimalna starost je 18 godina). Od mentora se ne očekuje da poseduje posebna tehnička znanja već da uživa u radu sa decom, motiviše ekipu i bude u kontaktu sa organizatorima Explore programa. Takođe, mentor bi trebalo da bude zainteresovan za tehnologiju i nauku. Tokom pripreme za program, ekipa će moći da komunicira sa profesionalcem u polju izazova koji je zadat te godine.

Plaćanjem kotizacije za učešće u Explore programu, timovi dobijaju Explore set (različiti LEGO elementi i kocke, minifigurice, ploče i uputstvo za građenje), resurse za mentore, vodič za pripremu, kao i radnu svesku za svaki tim. U kotizaciju nije uključen Robot set (LEGO® Education SPIKE™ Essential ili WeDo Set) koji je neophodan da ekipe poseduju kako bi učestvovale u programu. Ukoliko ekipe nemaju Robot set, mogu se javiti organizatorima za pomoć oko nabavljanja.

Timove možete prijaviti na sledećem linku do kraja januara. Sva obaveštenja vezana za program možete pratiti na zvaničnom sajtu, instagram profilu i fejsbuk stranici.