1. Travelers 100x150cm ulje na platnu

PROSTOR EGZISTENCIJE

Milica Prelić Stoiljković

U prodajnoj galeriji „Beograd” dostupna je za ljubitelje umetnosti samostalna izložba slika PROSTOR EGZISTENCIJE dr um. Milice Prelić Stoiljković. Predstavljeni ciklus radova izveden je u tradicionalnoj tehnici ulje na platnu i postmodernim likovnim pristupima, i evocira umetnička i vizuelna rešenja metafizičkog slikarstva.
Postavka je otvorena za posetioce do 15. marta.

„Izloženi radovi su rezultat kontinuiranog dijaloga između umetnice i stvarnosti – koji je shvaćen kao podsticaj iz vidljivog i materijalizovanje nevidljivog, oblikovan u prostorne i simboličke odnose. Neopterećena stilskim inhibicijama, prihvata igru vizuelnog i upušta se u izazov slike”, navodi Zorica Atić, istoričar umetnosti, u predgovoru kataloga. „Milica Prelić Stoiljković slikarstvu pristupa kao likovno-istraživačkoj reakciji na viđeno ili prepoznato, reakciji koja se izražava simbolima, korelacijama i skrivenim značenjima, koje umetnica razotkriva, ili pak uspostavlja. U umetnosti teži prikazivanju „apsolutnije“ istine, one koja može da se iskaže samo indirektnim metodama. Elemente svog dela ne povezuje na konvencionalan način, već traži dublju srodnost i istražuje odnose atmosfere i prikazanog, stvarajući time metafizičke slike, upućujući nas na dimenziju začaranih prostora egzistencije gde je vreme zaustavljeno, a iluzija i realnost su zamenljive” (…)

Milica Prelić Stoiljković (1984) diplomirala je a potom i doktorirala 2014. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku. Aktivno izlaže od 2009. godine, a do sada je imala deset samostalnih i učestvovala na preko šezdeset grupnih izložbi.

Učesnica je brojnih rezidencijalnih boravaka i umetničkih projekata u zemlji i inostranstvu.

Postavka je otvorena za posetioce do 15. marta.