Ravnopravnost

Online debata: Nasilje, mizoginija, seksizam i mogući otpori na internetu

25. novembra 2020, od 18h

Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembar obeležiće i razgovor između francuskih i srpskih aktivistkinja koje se bave različitim aspektima odnosa digitalnog sveta i feminizma.

Pozicija žena i represije koje doživljavaju u realnom prostoru, prenose se i u online sferu. Zato je potrebno kreirati nove digitalne feminističke prakse, kako u edukativne svrhe, tako i radi stvaranja bezbednog prostora za žene i druge marginalizovane grupe. To je put koji vodi ka umanjivanju stereotipa i povećanju učešća žena u medijskom i digitalnom sadržaju. 

Učesnice će voditi razgovor  o feminističim praksama u online prostoru kao mogućim strategijama borbe za unapređenje položaja žena, o digitalnoj sigurnosti, kao i o informaciono-tehnološkom obrazovanju mladih žena. 

Razgovor će voditi dr Jelena Višnjić, dr, studije roda, jedna je od osnivačica i direktorka BeFema.

Učestvuju: Josiane Jouët (Žozian Žue), sociološkinja, koja svoj rad fokusira na upotrebu informacionih i komunikacionih tehnologijaMargaux Collet (Margo Kole), aktivistkinja, autorka i nezavisna konsultantkinja za rodnu ravnopravnost, Tanja Ignjatović, psihologinja, konsultantkinja u radu sa ženama žrtvama muškog nasilja, koordinatorka programa edukacija, istraživanja, analiza javnih politika i javnog zagovaranja i Lana Nikolić, master filološkinja, novinarka i aktivistkinja koja se bavi i istraživanjem potencijala digitalnog i različitim oblicima aktivizma. 

U okviru ciklusa Rodna ravnopravnost u digitalno doba Francuski institut u Srbiji organizovaće više debata tokom 2021. godine.

Događaju se možete priključiti preko Zoom platforme, a link ćete dobiti prijavom preko online registracije ovde  https://docs.google.com/forms/d/1V9xEIjskAcsdq7nkTNtdjQ6BYe245QKR3rjjVarxuAU/edit.