MILENA JNK

MILENA JNK: ‘’Duga u oblaku’’

Moderna galerija Beograd

U petak, 28. oktobra, u 19h u Modernoj galeriji Beograd (Strahinjića Bana br. 8), biće otvorena izložba  MILENA JNK: DUGA U OBLAKU, povodom prve godišnjice smrti značajne srpske i jugoslovenske umetnice, Milene Jeftić Ničeve Kostić – MILENA JNK.

Nastala kao plod saradnje Moderne galerije Beograd i Kuće legata Beograd, a povodom prve godišnjice smrti značajne srpske i jugoslovenske umetnice, Milene Jeftić Ničeve Kostić (1943, Tomaševac, Vojvodina – 2021, Beograd) ova izložba fokusirana je prevashodno na ranoj fazi njene umetnosti, od početaka sedamdesetih do kraja devedesetih godina, ciklusima “Bele slike”, “Životinje” i “Glave”, predstavljajući dela iz privatnih kolekcija, kao i nekoliko dela iz Legata Milene JNK u Kući legata.

Milena Jeftić Ničeva Kostić – Milena JNK (skraćenica prezimena je pseudonim koji je rado koristila), bila je multitalentovana i multidisciplinarna predstavnica beogradskog posmodernističkog slikarstva.

‘’Njene varijante “Bele slike”, ciklusi “Krojački saloni” i “Popravke čarapa”, duguju dosta i satima njenog boravka u pozorišnim krojačnicama, okruglim, belim, praznim licima pozorišnih lutaka. Potom, sredinom osamdesetih i tokom devedesetih, umetnica se upušta u niz neumornih slikarskih optičkih i kolorističkih eksperimenata, bliskih “pattern painting”-u, op artu i pop artu. Njihov najpoznatiji domet je jarko animalističko slikarstvo na ivici apstrakcije, ciklus “Životinje”, započet u Parizu, za koji je dobila otkupne nagrade Oktobarskog salona i Prolećne izložbe (1983).

Birajući za svoje junake egzotične životinje, polazeći od atraktivnosti printa, koji je u prožimanju sa pozadinom slike, Milena ciklus završava slikama na ivici apstrakcije. Manji ciklus “Glave” u pastelu, na ivici naivnog slikarstva, šarenila dečjih drvenih bojica, govori o (ne) mogućnosti, pokušajima komunikacije. Poslednje dve decenije njenog života, od 2000.upušta se u snažno, “rasno”, “punokrvno” slikarstvo još izrazitijih boja čiji je jedini motiv svet flore, cvetnica, kasnije i lisnatih biljaka ili tropskog rastinja, kada radi cikluse “Cvetanje” i kasnije, “Tropi”, zbog čega je porede sa jednom drugom slikarkom tkz. “ženskog rukopisa” i tematike, Džordžijom O Kif. – kaže u katalogu Ana Popović Bodroža.

Izložbu prati katalog sa raspravnim tekstom o Mileni JNK, njenim ciklusima i legatima, čiji je autor Ana Popović Bodroža, viši kustos Kuće legata. Osim radova koje se mogu videti na izložbi, u katalogu je reprodukovano nekoliko dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Galerije Matice srpske u Novom Sadu i Muzeja Zepter u Beogradu.

Izložba traje do 24. novembra 2022. godine.