ID 10088837
foto: freedigitalphotos.net

MARGARET ATVUD LAUREAT MEĐUNARODNE NAGRADE KNJIŽEVNI PLAMEN ZA 2019. GODINU

Peta godina otkako je žiri za dodelu međunarodne književne nagrade Književni plamen Marija Vargasa Ljose počeo s radom prvi je mali jubilej. Njega su sa žirijem, koji predvodi čuveni svetski pisac Mario Vargas Ljosa, a članovi su izdavač Predrag Uljarević i profesori književnosti i esejistike Aleksandar Jerkov, Sonja Tomović Šundić i Siniša Jelušić, dočekali i prethodni dobitnici – Klaudio Magris, Orhan Pamuk i Adam Zagajevski.

Prve godine nagradu je dobio nobelovac Mario Vargas Ljosa, koji je prihvatio da sa izdavačkom kućom Nova knjiga bude suosnivač nagrade, da nagradi dâ svoje ime i da kao predsednik vodi žiri u odabiru nagrađenih autora. Poseta slavnog peruanskog i svetskog pisca Crnoj Gori pre pet godina, prvi susret Crne Gore s jednim dobitnikom Nobelove nagrade, još je u pamćenju kao kulturnoistorijski događaj bez presedana, s redovima koji su se protezali stotinu metara dok su čitaoci čekali na potpis slavnog književnika i rečitog kritičara posvećenog širenju slobode i ideji napretka i ravnopravnosti – jednom humanističkom idealu koji je oličen i u nazivu nove nagrade.

Za ovih pet godina nagrada koja ima istaknuto mesto u Crnoj Gori i regionu našla je svoje mesto i na širokoj internacionalnoj sceni svetske književnosti.

Žiri je u petoj godini održao više sednica i, vođen širokim uvidima Marija Vargasa Ljose, razmatrao veliki broj izuzetnih kandidata u stvaralačkim rasponima koji idu od Kine i Japana do Rusije i Libana, od obe Amerike i Okeanije do Evrope i njenog zapada i sežu do pisaca bivše Jugoslavije i njenog okruženja, od Mo Jena, Andreja Makina i Amina Malufa do Kazua Išigura, Lasla Krasnahorkaija, Olge Tokarčuk, Patrika Modijana i niza drugih istaknutih imena savremene književnosti, kojoj se i kod nas daju lepi doprinosi. U tom razmatranju, koje nije uvek bilo lako, uzimajući u obzir i razlike žanrova i književnih tehnika, oblika i svojstava književne imaginacije, nalazeći se kao i prethodne tri godine u velikim mukama gde je broj mogućih dobitnika izuzetno velik, žiri se zaustavio na onom mestu gde se ukrstilo više poetičkih osobina, otvarajući nove perspektive nagrade u jubilarnoj godini.

Žiri je uz inicijativu počasnog predsednika doneo jednoglasnu odluku da ovaj put Književni plamen ode u ruke prve dobitnice, istaknute kanadske i svetske pesnikinje, prozaistkinje i esejistkinje Magaret Atvud. Spisateljica koja se ostvarila u tako velikoj raznolikosti žanrova, napuštajući okvire tradicionalne beletristike da bi se oprobala i u poljima distopije, konceptualne fikcije, pa čak i grafičkih novela, smela vizionarka čiji je potez da kao književno zaveštanje već napisano književno delo nameni da se objavi u dalekoj budućnosti krajnje neobičan i jedinstven eksperiment, u isti mah je pesnikinja i autorka romana koji su ostavili pečat u savremenoj angloameričkoj književnosti.

Dve Bukerove nagrade u zreloj i poznoj fazi stvaralaštva, od kojih se ovogodišnji Buker podudario s konačnom odlukom našeg žirija i otežao mu rad jer je zbog novonastalih obaveza bilo nemoguće precizno odrediti termine dodele nagrade. Na pedesetogodišnjicu njenog romansijerskog stvaralaštva, u tom mnoštvu književnih ispoljavanja koja su dobila niz kanadskih, sveameričkih i svetskih priznanja, u izvanrednim tiražima i snažnom angažmanu, autorka koja je imala više zapaženih prevoda i kod nas podarila je izuzetno bogat i raznolik opus koji će u svetlu Književnog plamena sada biti snažno osvetljen pred nama. Žiri je video nastojanje da se smelo širi polje literature i okrenutost ka budućnosti, pa je na osnovu množine književnih postignuća doneo odluku o prvoj dobitnici. Peta nagrada Književni plamen biće dobitnici uručena na proleće, kada će biti organizovan i akademski okrugli sto posvećen njenom mnogolikom književnom delu.

foto: freedigitalphotos.net