TribinaOktobar2017

Ivo Andrić i međuratni Beograd

U okviru Tribine ljubitelja istorije Beograda, u Konaku kneginje Ljubice, u ponedeljak 02. oktobra 2017. godine, u 18 časova, dr Žaneta Đukić Perišić, upravnica Zadužbine Ive Andrića, održaće predavanje na temu „Ivo Andrić i međuratni Beograd“.

„Andrićeva ljubav prema Beogradu bila je, po svemu sudeći, ljubav na prvi pogled. I ljubav za ceo život. Prvih dana meseca oktobra 1919. godine Andrić se obreo u gradu koji će postati sigurno uporište njegovih zrelih godina, mesto gde će realizovati svoju umetničku ličnost, izgraditi čvrste socijalne veze i formulisati i utvrditi svoju paralelnu, diplomatsku karijeru. Koliko god po Evropi stranstvovao, brodeći od jedne do druge prestonice, Andrića je Beogradu vukla iskrena i puna privrženost i nada koju je gajio još od mladih dana i svih ratnih godina: taj grad u njegovim očima simbolizovao je magično središte integrativne, nacionalne ideje koja je vodila celu njegovu generaciju, jednako kao i intelektualno uporište jugoslovenske duhovnosti koja je, preselivši se iz drugih južnoslovenaskih kulturnih enklava, obogatila srpski kulturni prostor.
Beograd je i mesto u kojem je pisac premijerno objavio svoja najbolja dela: u Srpskoj književnoj zadruzi između dva rata objavio je prve tri knjige pripovedaka, za vreme Drugog rata, prkoseći okolnostima i mučnom životu, napisao svoja tri velika romana. Na diplomatskoj lestvici, uživajući podršku nadređenih i ulažući svoja znanja, sposobnosti, odmerenost, uglađenost i uzdržanost lišenu krajnosti u ponašanju, stigao je do bezmalo najviše tačke – mesto opunomoćenog poslanika Kraljevine Jugoslavije u Nemačkoj. U međuratnom Beogradu, Andrić je prihvaćen kao respektabilna intelektualna figura, kao izuzetan pisac pred kojim je blistava karijera, kao ličnost na koju je mlada država mogla da se osloni.“ (dr Žaneta Đukić Perišić)