PE710578

Dobro došao, IKEA ART EVENT 2019!

Umetnost pada pod tvoje noge. Ili pod tvoje dnevne sobe.

U kompaniji IKEA verujemo da umetnost ima važnu ulogu i da ne bi trebala da se  nalazi samo u galerijama ili muzejima. Umetnost ima svoje mesto i u domovima. Zato ove godine IKEA ART EVENT 2019 „silazi sa zidova“ i „pada pravo pod tvoje noge“ (ili pod u tvojoj dnevnoj sobi). 

Osam dizajnera s različitim umetničkim izrazima dizajnirali su osam tepiha – svako svoj – pa je tako svaki tepih jedinstven i upečatljiv. Krajnji rezultat? Strogo ograničena kolekcija umetničkih dela koji nisu namenjeni zidovima, izrađena ručno i od prirodnih materijala, dostupna je isključivo online na www.IKEA.rs, počevši od 30. maja.

PE710569

„IKEA Art Event kolekcija usmerena je pre svega na poboljšanje svakodnevnog života, unošenjem primenjene umetnosti u životni prostor. Samim tim rad savremenih i relevatnih umetnika postaje dostupan širem krugu ljudi, ali bez smanjenja kvaliteta izrade i kvaliteta materijala. Ipak, kako je izrada tepiha uglavnom ručna i uz upotrebu starih tehnika poput tkanja i čvorovanja, od prirodnih materijala – vune i pamuka, svaki tepih treba tretirati kao umetničko delo ograničene serije, kao autorski otisak u tkanju. IKEA stoga predstavlja umetnike koji su sarađivali na kolekciji i njihove ideje, maestralno utkane u čvorove i potke tepiha.“ komentariše novu kolekciju Aleksandar Stojanović, istoričar umetnosti. 

Tepisi koji su deo IKEA ART EVENT-a ove godine nude osam različitih odgovora i načina kako ih možemo prilagoditi svome prostoru: 

  • Supakitch, francuski umetnik čiji eklektički pristup kombinuje različite tehnike, kao što su akrilne boje, kolaž, sito štampa, sprej, tetovaže. Za svoj tepih je inspiraciju pronašao u zmijama.
  • Chiaozza, je američki umetničkidvojac, koji čini Adam Frezza i Terri Chiao, i koji koristi različite medije, uključujući obojene skulpture, instalacije, kolaž i fotografiju. Njihov tepih je „inspirisan prolećnim scenama iz pustinja s američkog jugozapada“.
  • Craig Green je dizajner rođen u Londonu koji je diplomirao modu na univerzitetu Central Saint Martins i jedan je od najinovativnijih dizajnera muške odeće u Velikoj Britaniji. “Ovim tepihom želeo sam da istražim ideju raja i bega od stvarnosti. Hteo sam da napravim portal ili vrata koja nas mogu prebaciti na neko bolje mesto.“
  • Noah Lyon je multidisciplinaran umetnik koji je do sada već izlagao u međunarodnim galerijama i muzejima. Njegovi radovi su deo postavke njujorškog Muzeja moderne umetnosti (MoMA), galerije The Tate Britain, muzeja The Menil Collection, The Brooklyn Museum te The Whitney Museum of American Art. “Njegov tepih prikazuje neraskidivu povezanost naših života na planeti Zemlji koja lebdi svemirom i nadahnut je simbolima i običajima indijanskog naroda Navajo.
  • Misaki Kawai, japanska umetnica, poznata širom sveta zbog svojih instalacija napravljenih tehnikom papier-mâchéa, drva, tkanina i drugih niskotehnoloških, zanatskih materijala kao što su filc i predivo. Ona veruje da je umetnost zabava, a njen tepih to i dokazuje: “Uživala sam u izradi ovog tepiha, reč je o vrlo čupavom predmetu.
  • Filip Pagowski, grafički dizajner koji je dizajnirao Play logo za brend´Comme des Garçons’, napravio je minimalistički tepih za kolekciju  IKEA ART EVENT 2019: “Ideja u pozadini ovog dizajna je tkanje, a slika odražava mehaniku korišćenja prediva za izradu tepiha.“
  • Seulgi Lee je korejsko–francuska umetnica, čiji tepih odražava francuski izraz „srećan kao riba u vodi“. Svi tepisi imaju mogućnost definisanja prostora, a svojim tepihom Seulgi želi da unese svetlost vode i boje koja zrače.
  • Virgil Abloh je direktor muškog asortimana brenda Louis Vuitton i osnivač modnog brenda Off-White. Njegov tepih je pomalo ironičan prema roditeljima koji štite nameštaj po svaku cenu pa tako kaže: „Držite se podalje.“