20230219 134355
foto: Bitef PROMO

Bitef teatar premijera: „ČUDO LAVINIJA“ 

Nova predstava rediteljke Jelene Bogavac “ČUDO LAVINIJA” biće premijerno izvedena 3. i 4. marta u 20 časova u Bitef studiju. U pitanju je teatar poezije Jelene Švarc iz zbirke pesama DANI I DELA MONAHINJE LAVINIJE.

U predstavi igraju Aleksandra Veljković, Joana Knežević, Olivera Guconić.

Predstava teatra poezije ČUDO LAVINIJA nastala je u tromesečnom studijskom pozorišnom istraživačkom radu.

Za svoj polaz i tekstualni predložak predstava uzima poeziju Jelene Švarc (1948 – 2010). U iznalaženju i formulisanju jezika predstave umetnički tim oslanjao se na različite škole i stilove avangardnog teatra 20. veka.

U sadržajnom smislu, predstava se kreće složenom događajnom istorijskom matricom judeohrišćanske civilizacije te su u predstavi sudarene kulise različitih filosofskih i religijskih dogmi. U njuejdž maniru, od zakrpa pačvorka kojim je prekrivena naša stvarnost napravljen je ram za sliku sveta sudarenog u svojim protivrečnostima. Bića raspetih protivrečnostima trajanja. U stalnoj potrazi za smislom u ciničnom i uvrnutom kontekstu savremenog.  

U svoj svojoj metafizičkoj prirodi poezija Jelene Švarc je najdivlja među njenim uslovnim vršnjacima – kolegama piscima poznog dvadesetog veka. Ona je nindža ruske poezije.

Mnogi upoređuju poeziju Švarcove sa Maljevićevim crnim kvadratom – neko će stati i bez daha komunicirati sa univerzumom, neko će se skeptično nasmešiti i jednostavno proći.

Upravo u ovom procepu protivrečnosti misticizma i stvarnosti nastaje ova predstava.