1e408b4e e2af 2c7c e39c fcd2431b77e8

Predstavljeno svih 19 izvođača za festival “Beogradsko proleće”: Jelena Tomašević, Goca Tržan, Extra Nena

Jelena Tomašević, Goca Tržan, Extra Nena, Vanna, grupa “Regina”, Sergej Ćetković, Leontina, Bojan Marović, Marija Mirković, neki su od muzičara koji su izabrani medju 19 izvođača i autora koji će nastupiti 20. aprila na festivalu “Beogradsko proleće” u Mts Dvorani, najavila je direkcija ove manifestacije danas u susretu sa medijima.

Autori su odabrani izborom Selekcione komisije i učestvovaće na takmičenju za prestižnu statuu Beogradskog proleća na trećem izdanju ove muzičke manifestacije.

Na konferenciji za novinare danas govorili su – umetnički direktor Festivala Maja Rakovic, vlasnica i glavni i odgovorni urednik “Naksi radija”, muzički urednik Ivan Ilić, kao i Igor Stanković, jedan od idejnih pokretača ovog festivala zabavne muzike.

Ovogodišnji članovi Selekcione komisije su Maja Rakovic, Ivan Ilić i Marko Spalević, poznati muzički PR i novinar.

Objavljen je spisak svih 19 odabranih izvođača među kojima su etno pop muzičarka Jelena Tomašević sa novom pesmom “Veruj mi da verujem” na muziku i tekst Aleksandre Milutinović, pevačica i uveliko TV voditeljka (K1 TV) Goca Tržan sa numerom “Pelin” (muzika – Slobodan Kuprešak, tekst – Snežana Antić), Extra Nena – “Priča o meni” (muzika – Aleksandar Filipović, tekst – Branko Klanšček, inače pokretač novog “Beogradskog proleća”), hrvatska pop muzičarka Vanna sa naslovom “Razlog” (muzika i tekst – Ivana Vrdojak).

b4fd8c8a fee2 5c57 3f61 f2ae64ee5330

Bivša članica ženske pop grupe “The Frajle” Marija Mirković će se predstaviti sa autorskom kompozicijom “Prezime” čiji tekst potpisuje sa Irenom Ivanković, a od odabranih su i regionalna imena, pop pevač iz Crne Gore – Bojan Marović sa svojom pesmom “Dobro je sve” (autor je muzike i teksta), pop rok bend “Regina” iz Bosne i Hercegovine sa delom “Nije me strah” čiju muziku, tekst i aranžman potpisuje Aleksandar Čović.

Ostali odabrani muzički umetnici su: Tamara Živković (“Da li smeš”), Milan Bujaković (“Bezbrižno”), Jasna Gospić (“Samo noć da pobjedim”), Mika Muminović (“Motiv”), Danijel Alibabić (“Slomi”) na tekst i muziku Leontine Vukomanović, Ana Petan (“Balada za anđela”), Nemanja Radošević (“Trag u vremenu”), Dule Lušin (“Bože, daj mi krila”), bend “Filari” (“Nebo”), Petar Vagner Fantom (“Još te sanjam”), Đole Boem (“Za tvoju ljubav”), kao i Sloba Bajić (“Vrati me u srce”), na muziku i tekst Sergeja Ćetkovića, crnogorskog pop kantautora.

Podsetimo, muzičari će se takmičiti u sledećim kategorijama: najbolja kompozicija, tekst, aranžman i najbolja interpretacija, koje će dodeliti Stručni žiri, a publika će svojim glasovima proglasiti Prvu, drugu i treću nagradu festivala.

Direktor Mts Dvorane Igor Stanković istakao je značaj održavanja obnovljenog Festivala treću godinu za redom.

“Pokušavamo da iz godine u godinu podižemo standarde festivala, te je prošle godine, drugu godinu od obnavljanja, festival veoma uspešno završen. Cilj festivala je prvenstveno afirmacija muzičkih vrednosti, na jedan potpuno drugačiji način i ono što donosi “Beogradsko proleće” se ni na jednom festivalu u današnje vreme ne može videti”, istakao je Igor Stanković.

Prošlogodišnji pobednik festivala glasovima publike bila je Tijana Bogićević sa kompozicijom „Krila od dima“, dok su drugo i treće mesto glasovima publike odneli Adi Šoše i kompozicija „Pusto ostrvo“ i Isak Šanović sa numerom „Svakoj sam po nešto dao“.

Ovogodišnji konkurs za „Beogradsko proleće 2024“ probudio je veliko interesovanje neafirmisanih autora, ali i već poznatih muzičkih imena, te je do poslednjeg dana konkursa, koji je trajao od 26. februara do 15. marta, prijavljeno čak 323 neobjavljenih kompozicija u pop i zabavnim aranžmanima.

Maja Rakovic je navela da je ove godine selektovano 19 kompozicija, zbog veoma velikog interesovanja autora i izvođača, a u prethodna dva izdanja bilo je 18 izvođača.

 “Posebno sam ponosna sto je “Naxi radio” koji postoji 30 godina, deo “Beogradskog proleća, jer ja muziku živim ceo svoj život. Ovakav festival je idealan, jer upravo on donosi novu muziku na radiju, što je suština danas u stvaralaštvu, tako da možemo uživati u novim pesmama. Ovaj festival predstavlja tradiciju koja mora dalje da se čuva i neguje u budućnosti. Svi izvođači su vredni i kvalitetni. Neka živi “Beogradsko proleće”, poručila je Maja Rakovic.

0e9af76d 937f a604 896e 866db2208e74

Ona je dodala da je za ovaj festival vezuju nostalgična sećanja, jer je kao mala “živela sa ovim festivalom”.

“Sa svojim roditeljima sam dolazila i uživala u pesmama. Velika mi je čast što imam mogućnost da svoj ukus ispoljim i što mi je dodeljena prilika da i ove godine kao umetnički direktor festivala budem deo ove priče. Nije bilo lako, od toliko divnih pesama, da se napravi uži izbor, pa smo dane i sate proveli slušajući svaku pažljivo”, otkrila je vlasnica “Naxi radija”.

Od danas su karte puštene u prodaju, a direktan TV prenos će ove godine prvi put biti na TV Prva, za razliku od prethodnih kada je emitovao RTS.

Muzičar, kompozitor, dirigent Ivan Ilić, koji se ove godine našao u ulozi muzičkog urednika Festivala, ocenio je da je prethodna godina  bila veoma uspešna sa izuzetno kvalitetnim pesmama autora i “imali smo fantastične izvedbe umetnika”. 

“Mislim da ćemo ove godine sve to uspeti prevazići i nadmašiti. Odrastao sam na “Beogradskom proleću”, slušao pesme koje su rasle sa mnom koliko i ja sa njima. Ova godina je posebna po tome što se pojavljuju izvođači koje dugo nismo imali prilike da čujemo, jer inače kod nas skoro da nema festivala ovakvog tipa, odnosno zabavne i pop muzike”, analizirao je Ivan Ilić, prošle godine dirigent na festivalu. 

Vremeplovom unazad, tačno 63 godine ranije – 17. aprila 1961. godine na sceni Dvorane doma sindikata, današnje mts Dvorane, počeo je svoj glamurozni život prestižni Festival zabavne muzike “Beogradsko proleće”, koji je bio odgovor tadašnjem Opatijskom festivalu i Italijanskom festivalu u San Remu.

Na prvom izdanju “Beogradskog proleća” nastupali su tada najpopularniji pevači zabavne muzike u Jugoslaviji: Đorđe Marjanović, Predrag Gojković Cune, Tereza Kesovija, Lola Novaković, Nada Knežević, Radoslav Graić, Dušan Jakšić i Marko Novosel.

 Na inicijativu preminulog kompozitora i dirigenta Vojkana Borisavljevića i Umetničkog ansambla “Stanislav Binički”, festival pod drugim imenom “Proleće u Beogradu” održan je u tri izdanja (2009, 2010, 2011) u Domu sindikata, kao revija koncerata evergrin muzike.

Prema pravilima konkursa festivala za najbolje numere, tekstovi pesama moraju biti na srpskom jeziku, trajanje kompozicije ne sme biti duže od četiri minuta, i nijedna pesma ne sme biti ranije bilo gde objavljena i publikovana, od medija preko diskografskih kuća do internet platformi ili društvenih mreža.

Autor Ivan Makragić Tanjug

foto: PROMO; MTS Dvorana