Nemanja

Kolarac – tvoj svet muzike druga sezona

Nova, druga, sezona ciklusa koncerata Kolarac – tvoj svet muzike koju organizuje Centar za muziku Kolarčeve zadužbine u saradnji sa Telekomom Srbije, biće u znaku klavira.

[su_quote cite=”Kolarac”]Imajući u vidu veliki jubilej koji u toku ove sezone obeležavamo, 85 godina Velike dvorane i kampanje za kupovinu novog koncertnog klavira, želimo da ovaj instrument prikažemo kao nezamenljiv u različitim programskim aktivnostima.[/su_quote]

Klavir se u Velikoj dvorani koristi gotovo svakodnevno. Od proba preko snimanja pa do javnih nastupa. Gototvo da nema kamernog sastava u koji nije uključen i klavir. Zato je ovogodišnja programska odrednica usmerena na ovaj instrument.

Pored starih znanaca i ljubimaca beogradske publike (Madžar, Radulović) predstavljamo jedinstveni klavirski duo koji čine sestre bliznakinje Ferhan i Ferzen Onders. Bruno Kanino, legendarni italijanski pijanista na dve večeri će, uz violinistkinju Katarinu Ude, izvesti pet Betovenovih sonata za violinu i klavir.

Pijanista Fredi Kempf čije je učešće na takmičenju Čajkovski svojevremno uzburkalo svetsku muzičku javnost, premijerno će se predstaviti Kolarčevoj publici na šestom koncertu u ovom ciklusu.

[su_highlight]Komplet ulaznica po ceni od 6.000 dinara u prodaji je na biletarnici Kolarca do kraja oktobra 2016, nakon čega će se prodavati pojedinačne karte, nekoliko nedelja pred sam koncert.[/su_highlight]

22. novembar 2016. KLAVIRSKI DUO, Ferhan i Ferzen Onder

Program:

Sergej Rahmanjinov Simfonijske igre op 45,

Čik Korija Fantazija za dva klavira

Fazil Saj SEVENLERE DAIRY

A.Pjacola Soledad Libertango

Uvek postoji posebna veza između blizanaca – bliznakinje Ferhan i Ferzan Onder donose tu posebnu vezu i na scenu. U zajedničkom muziciranju su uspostavile novi muzički identitet i na svetskoj muzičkoj sceni imaju visoko pozicionirano mesto kao jedan od najzanimljivijih klavirskih dua.

Rođene u Turskoj, školovale su se u Beču kod Noela i Škode. Najveći uticaj na njihov muzički put je imao Alfons Kontarski koji im je bio mentor i veliki prijatelj sve do svoje smrti. Turski koreni sestara Onder imaju veliki uticaj na njihov muzički jezik, odrasle su uz nepravilne ritmove tradicionalne turske muzike Pijanisti koji su umetnički najviše uticali na interpretaciju sestara Onder su Horovic, Sokolov, Guld, Gulda kao i sestre Labek. Godinama unazad osvajaju svetske muzičke podijume neobičnim i smelim interpretacijama literature pisane za ovaj sastav. Njihovi nastupi su ocenjeni kao vatromet strasti i energije

Ovo je njihovo prvo gostovanje u Beogradu.

14. decembar 2016., Aleksandar Madžar,klavir

Program:

Mocart Andante KV 616

Šuman Fantazija op.17

Šopen Tri mazurke op. 59

Sonata br. 3 op.58

Jedan od naših najuspešnijih pijanista koji ima zavidnu karijeru u inostranstvu, ljubimac beogradske publike, ponovo na podijumu Kolarca sa solističkim programom.

4.februar 2017. 85 godina Velike dvorane

NEMANjA i prijatelji

Nemanja Radulović, violina

Lor Favr Kan, klavir

Tijana Milošević, Ksenija Milošević, Guillaume Fontanarosa violine

Kristina Atanasova, Aleksandra Kurilić, viole

Maja Bogdanović, Dragan Đorđević, violončela

Program:

J.Hajdn Klavirski trio br 39

M.Moškovski Svita za dve violine i klavir

F.Mendelson Oktet

A.Sedlar

Na koncertu kojim obeležavamo 85 godina Velike dvorane Kolarčeve zadužbine, Nemanja Radulović sa svojim bliskim saradnicima i prijateljima, beogradskoj publici poklanja ekskluzivan i jedinstven program kamerne muzike.

4. mart 2017., Katarina Ude, violina BRUNO KANINO, klavir

Program Betoven sonate za violinu i klavir

Op. 12 br 1 Op.12 br 3 Op. 96

5. mart 2017., Katarina Ude, violina, BRUNO KANINO, klavir

Program:

Betoven sonate za violinu i klavir

Op.30 br 1 Op.47

Bruno Kanino (1935) je svakako jedan od najznačajnijih živih,italijanskih pijanista.Međunarodnu karijeru je stekao kao solista, kamerni muzičar,pijanista, čembalista i kompozitor. Veliki broj, posebno violinista, obeležio je njegovu karijeru.Među njima posebno uspešnu saradnju je imao sa Perlmanom, Akardijem, Mulovom i Ugijem. Posvećen je savremenom stvaralaštvu pa su mnogi kompozitori upravo njemu posvetili svoja dela- Lučano Berio, Mauricio Kagel,Janis Ksenikis i mnogi drugi. Bio je muzički direktor Venecijanskog bijenala.

Katarina Ude rođena je u Nemačkoj gde se i školovala. Doktorsku disertaciju sa temom Jozefa Joahima je odbranila na Djuk univerzitetu. Osnivač je Viktor Ulaman gudačkog kvarteta sa kojim je osvojala brojne nagrade na uglednim takmičenjima.Kao solista i kamerni muzičar ostvarila je veliki broj nastupa u značajnim muzičkim centrima. Radi kao profesor violine i muzikologije na univerzitetu Valparaizo (Indijana, SAD).

24.april 2017. FREDI KEMPF, klavir

Program:

Čajkovski Godišnja doba

Prokofjev Sonata br 1

Rahmanjinov Sonata br 2 (1913)

Rođen u Londonu 1977. godine Kempf je prvi nastup imao sa samo 8 godina na koncertu sa Kraljevskom filharmonijom. Nakon titule Bi Bi Sijev mladi umetnik godine, njegovo pojavljivanje na takmičenju Čajkovski ga je izbacilo u orbitu javnosti. Godine 1998. osvojio je treću nagradu dok je prva pripala Denisu Macujevu. Neki članovi žirija su hteli da njih dvojica podele prvo mesto pa su čak i pregovarali sa ruskim ministarstvom za kulturu da se obezbedi dodatni budžet za nagrade. Njegovo treće mesto je izazvalo salve ogorčenja i proteste ne samo publike već i ruske štampe koja je pojedine članove žirija optužila za pristrasnost a Kempfa nazvala Herojem takmičenja. Već naredne, 1999. godine, Kempf se vratio u Moskvu. Nekoliko rasprodatih koncerata, ogromna popularnost kao i velika medijska pažnja pratili su ovo njegovo gostovanje.