Alen
foto: Mts Dvorana

Alen Islamović održao svoj prvi solo koncert u Beogradu 

Poznati regionalni rok muzičar iz Bosne i Hercegovine Alen Islamović je održao 22. mrata samostalan koncert “Ti si moja eksplozija” u Mts Dvorani u Beogradu pred velikim brojem publike.

Bio je to prvi solo koncert popularnog muzičara u prestonici Srbije i priredio je 32 pesme.

Pevač je publici pružio širok repertoar hitova iz solo karijere i vremena dok je bio važan član rok grupa “Divlje jagode” i “Bijelo dugme”.

Alen
foto: Mts Dvorana

Alen Islamović je romantično zapevao “Heroin”, i podsetio publiku na našu bivšu zemlju “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo”, kao da radi “Sve iz inata”, da bi viknuo “Haj nek se čuje, čuje, haj nek se zna”, jer  “Vidiš da eeee, pravim budalu od sebe”.

Muzičar je iskazao sreću što konačno održava veliki solo koncert u Beogradu i saopštio publici da želi da ubrzo ponovo dođe ovde i da se ustali na svirkama kod nas.

Istina, Islamović je u više varijanti i faza okupljanja “Bijelog dugmeta” bio u Srbiji, od velikog spektakl koncerta 2005. godine na Hipodromu, preko novog sastava sa trubačima od 2016. kada su rasprodali tri Beogradske Arene, do ponekih solo nastupa na raznim festivalima kao “Dani piva” u Zrenjaninu (2023) ili nedavno na Spensu u Novom Sadu.

a04a126c b765 101e 8e04 45dbf68bfff5 1

Tako je gostovao i na Beer festu (2012) i dva puta je imao svoje veče u Central Pub-u na Novom Beogradu (2019, 2022) u okviru serije koncerata “Rock Fest”.

Roker je sa bendom poželeo “Let na drugi svijet”, poručio dragoj “Ne spavaj mala moja muzika dok svira”, doživeo “Sudnji dan”, nadao se da – “Ne želiš kraj”, iako živi u svega “30 kvadrata” (snimio sa bendom “Srčani udar” iz Kanade).

Pitao se “Šta ima novo” i to “Nakon svih ovih godina”, uz prizvuk dama “Aida” i “Šejla”, tako da je mešao “Divlje jagode” i “Bijelo dugme”.

Drugi deo večeri posvetio je dalje pričama kroz “Sve ove godine”, “Ciganku” uz vesele “Napile se ulice”, da bi promenio kurs kormila sa “Metalnim radnicima”.

Alen je kroz set listu otišao daleko da se fanovi podsete svih perioda “Bijelog dugmeta” kada su pre njega bili pevači Željko Bebek i Mladen Vojičić Tifa. Tako je otpevao Tifinu fazu “Lipe cvatu”, i vratio se na svoj period – “Zakleću se”.

Onda je publiku iznenadio sa novom pesmom “Osuđen” sa visokim vokalnim frekvencijama, i onda se osvrnuo na Bebeka i “Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac”.

U poslednjoj trećini pevač je odlazio “Tamo daleko”, pitao se “Ako ima Boga”, glasom sve oduševio na rok hitu “Motori”, da bi ostao u “Divljim jagodama” i sa numerom “Kao po kap”,  i napravio zaokret sa folk pesmom “Lopov” (originalno u duetu sa Indirom Radić).

Balade su ostavljene za zvaničan kraj koncerta kad se Alen ispovedao sa “Te noći kad umrem”, saznao “A i ti me iznevjeri”, ili priznao “Ružica si bila”.

Na samom kraju, odnosno jednom bisu, pevač iz Bosne je oduševio publiku sa veselim “Bijelo dugme” hitovima – “Hajdemo u planine” i neprevaziđeni “Đurđevdan”.

Naposletku Alen je obećao auditorijumu da će se ponovo vratiti u Beograd i u raznim varijantama svirati za srpske fanove, te promovisati nove pesme i albume.

Bilo je ovo zanimljivo rokersko veče uz prizvuk etno kafanskih nota za zabave širih narodnih masa i preporučilo je Alena da zaista češće dolazi u naše krajeve u solo varijanti.

Autor: Ivan Makragić (Tanjug)