Biblioteka grada Beograda Dečje odeljenje „Neven“ Foto Kulturis

Upoznajte junake srpskih biblioteka

Od popularnih šabačkih Knjigoždera preko mreže biblioteka koje su oživele sela u Jagodini do inovativne beogradske Tehnoteke, udruženje „Kulturis“ mapiralo je izvanredne bibliotekarske priče iz cele Srbije i predstavilo ih kroz video registar dobrih primera iz prakse javnih biblioteka pod nazivom „Kako im uspeva?“.

Projekat „Kako im uspeva?“ je onlajn video registar primera dobre prakse iz javnih biblioteka na području Srbije, u oblasti rada sa korisnicima. Na pregledan i atraktivan način predstavljene su studije slučaja koje se ističu svojim inovativnim, inspirativnim, uspešnim i primenjivim modelima rada sa korisnicima javnih biblioteka.

„Ovaj projekat nastao je prirodno iz pređašnjeg iskustva Kulturisa, pre svega iz želje da sa kolegama podelimo naša saznanja o sjajnim primerima iz prakse javnih biblioteka širom Srbije koji bi mogli biti primenjeni i van originalnog mesta nastanka, bez ulaganja većih sredstava i na radost korisnika. Ideja nam je bila da u formi video tutorijala prikažemo kako uspešni projekti izgledaju na licu mesta, iz ugla autora, bibliotekara, uprava biblioteka, ali i iz ugla samih korisnika. Tek sagledavanjem mišljenja svih uključenih u jedan program, projekat ili radionicu moguće je zaključiti gde leži ključ njegovog uspeha“, objašnjava Ivana Jovanović Arsić, autorka projekta i jedna od osnivačica Kulturisa.

Prva faza ovog projekta obuhvatila je šest primera dobre prakse, a namera nam je da se baza u narednom periodu dopuni sa nizom uzornih  modela rada sa korisnicima. Selekcija primera urađena je na osnovu želje da se prikaže raznovrsnost vrsta bibliotečkih usluga, raznovrsnost segmenata publike kojoj su projekti namenjeni, kao i formata ovih primera (praktične radionice, susreti, online portali, itd). Ovom prilikom Kulturis se vodio sledećim kriterijumima: originalnost ideje, uspešnost realizacije, interesovanje i odziv korisnika, uticaj na lokalnu zajednicu i mogućnost primene u drugim javnim bibliotekama.

Tako je svoje mesto pod okriljem „Kako im uspeva?“ slogana našla priča o Mesnoj biblioteci „Miroslav Antić“  iz Mokrina kao primer biblioteke koja je uspela da bude važan činilac u kulturnom i društvenom životu svoje nevelike lokalne sredine. Sinonim za ovu biblioteku svakako je knjižničarka Darinka Maljugić, poznatija u Mokrinu kao „Daca bibliotekarka“, jedina zaposlena u ovoj izuzetnoj biblioteci, koja je za svoj trud nagrađena priznanjem „Najbolji bibliotekar 2012. godine“ koje dodeljuje Bibliotekrsko društvo Srbije. Njene kolege iz Biblioteke šabačke privukle su Kulturisovu pažnju sa čak dva projekta neobičnih naziva: Knjigožderi i Rođeni za čitanje. „Knjigožderi“ su portal Biblioteke šabačke namenjen mladima, jednom od kolektiva čiju je pažnju  teško zadobiti i privući ih ponudi institucija kulture. Projekat „Rođeni za čitanje“ nastao je po ugledu na međunarodna iskustva u radu biblioteka sa bebama i decom uzrasta do tri godine. Projekat nastoji da kod roditelja jača saznanje o sposobnostima njihovih mališana da pozitivno reaguju na čulna iskustva stvorena čitanjem i pričanjem priča.

Uprava jagodinske Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ donela je 2010. godine odluku da oživi svoju mrežu seoskih biblioteka koje su bile pred zatvaranjem. Osam godina kasnije svedoci smo „Agroliba“, jednog od najinovativnijih projekata na srpskoj bibliotečkoj sceni: uspešna, funkcionalna, održiva i zajednici okrenuta mreža od 16 poljoprivrednih biblioteka dovela je do razvoja lokalne zajednice, preduzetništva među poljoprivrednicima, edukacije o gajenju novih sorti i mogućnosti elektronske prodaje poljoprivrednih proizvoda preko onlajn pijace u okviru sajta biblioteke. Radionice pripovedanja priča primenom tzv. storytelling metode, koja podrazumeva primenu različitih vizuelnih i zvučnih rekvizita kako bi se oživeli likovi i prizori iz priča, održavaju se uz izuzetan uspeh u Dečjem odeljenju Biblioteke grada Beograda već šest godina. Osmišljene u skladu sa potrebama malih i zahtevnih korisnika biblioteke, ove radionice nastale su na osnovu veoma pozitivnog iskustva projekta „Vreme je za priču“ autorke Vere Večanski. Biblioteka grada Beograda otvorila je krajem 2016. u Dečjem odeljenju „Neven“ makerspace zonu namenjenu učenju i kreativnom angažmanu osnovnoškolskog i tinejdžerskog uzrasta. Makerspace je savremeni bibliotečki koncept, prisutan već nekoliko godina u bibliotekama širom sveta, i predstavlja posebno osmišljen i dizajniran prostor, opremljen digitalnim alatima i učilima, u kojem korisnici kroz igru i rad, a uz pomoć savremenih tehnologija, stiču nova znanja i veštine, eksperimentišu i izrađuju različite proizvode. Ovim konceptom dolazi do promene u paradigmi korisnika biblioteke, koji od pasivnog primaoca informacija/znanja/usluga dobija aktivnu ulogu u okviru razvoja i osmišljanja bibliotečkih usluga. Pored 3D štampača, Tehnoteka Biblioteke grada Beograda opremljena je i 3D skenerom i 3D olovkom, kao i Lego Education robotima WeDo2 i EV3.

Cilj projekta „Kako im uspeva?“ jeste kreiranje stručno selektovanog, celovitog i svima dostupnog edukativnog materijala. Ovaj projekat namenjen je kako kolegama iz bibliotečke struke, tako i zaposlenima u sektoru kulture uopšte – svima koji žele da unaprede svoj odnos sa korisnicima, a nisu u prilici da se fizički, na licu mesta, upoznaju sa ovim primerima, inspirišu istima i primene naučeno.

„Mislim da će za sve kolege koji nisu iz bibliotečkog okruženja najveće iznenađenje biti projekat “Agrolib” jagodinske biblioteke “Radislav Nikčević” koji je primenio model oživljavanja mreže seoskih biblioteka na izuzetno uspešan i svojoj lokalnoj zajednici prilagođen način“, dodaje Jovanović Arsić. Ovaj projekat i jeste nastao s namerom da promoviše uspešne i inovativne modele rada naših biblioteka, da ih mapira, predstavi kroz prizmu bibliotekara ali i publike i demistifikuje njihov uspeh na vrlo jednostavan način: pokazavši koji su to činioci zaslužni da u naizgled sličnim ili identičnim uslovima rada jedna biblioteka značajno odskače od drugih u svom radu sa korisnicima.

Projektom „Kako im uspeva?“ Kulturis nastavlja dosadašnje delovanje udruženja usmereno na javne biblioteke i njihov odnos sa korisnicima. Uz prethodno objavljivanje publikacije „Planeta Čitalac“, koja predstavlja detaljan priručnik sa primerima dobre prakse evropskih javnih biblioteka u radu sa svojim korisnicima, pre nekoliko godina organizovan je i stručni skup za više od 100 bibliotekara iz cele Srbije na kom se vodio dijalog između domaćih i inostranih stručnjaka na dve krucijalne teme: „Da li smo pokucali na sva vrata? – uloga javne biblioteke u lokalnoj zajednici“ i „Bibliotekar 2.0 – uloga biblioteke u digitalnom dobu“.

Video tutorijali i prateći materijali iz projekta „Kako im uspeva?“ u celosti se nalaze na sajtu Kulturisa kao i na YouTube sajtu i dostupni su svima za gledanje, konsultovanje i preuzimanje.