PS Lidija Nikolic

Scenski prikaz knjige POST SCRIPTUM

 

Scenski prikaz knjige POST SCRIPTUM Lidije Nikolić (RTS/Orion Art, 2017) je monodrama u izvođenju autorke (uz dokumentarni video-materijal) koj aće biti izvedena u četrvtak, 7, decembra u 19h u Maloj sali Doma kulture Studentski grad.

Knjiga Post scriptum, nastavak knjige Osećanja.O.Sećanja, koja je po rečima Pece Popovića izazvala lavinu dostojnu prijatelјstva, nova je knjiga L. Nikolić o Margiti Stefanović Magi, pijanistkinji, arhitekti i rok heroini, članici kultnog benda Ekatarina Velika.

Za razliku od prve, ova se ne bavi ličnim uspomenama, već tuđim osećanjima i sećanjima na Magi, putem usmenih ispovesti, pisama, poruka, pesama, mejlova, novinskih tekstova i komentara na društvenim mrežama, kako nepoznatih fanova tako i uglednih lјudi iz sveta umetnosti. Uz obilјe novih Margitinih fotografija, dokumenata i dnevničkih zapisa, ova knjiga se dotiče i sudbina članova njene porodice, saradnika, prijatelјa i lјudi značajnih za našu kulturu.

Ovo je ujedno i knjiga o knjizi, o reakcijama na Osećanja, o mukama stvaralaštva i izdavaštva, o naličju slave i sudbini žene pisca. Ona je, po rečima urednika, po mnogo čemu i bela knjiga naših naravi. Neobičnu promociju, u vidu scenskog prikaza knjige, prati i projekcija vrednog video-audio dokumentarnog materijala.