Korice KAPU

Roman Kapuljača

Roman “Kapuljača”, autorke Eme Donohju je nesvakidašnja priča o ljubavi i identitetu, seksualnosti i odrastanju, patnji i prihvatanju, konvencijama i tabuima.

Ema Donohju je priču Kapuljače smestila u vremenski okvir od sedam dana, u sedamdesete godine 20. veka, u rodni Dablin. Prvog dana u nedelji Penelopa O’Grejdi saznaje da je njena devojka Kara Vol poginula u saobraćajnoj nesreći. Kroz rekonstrukciju njihovog dugogodišnjeg zajedničkog života, putem sećanja koja evocira Pen, autorka je opisala veliku tugu i sve etape žalosti kroz koje junakinja prolazi.

Kapuljača je dirljiva ljubavna priča, psihološki duboka i romantično tužna pripovest o gubitku voljene osobe i danima koji slede. To je složena, iznijansirana priča o intimnim tajnama junakinje i njenim tegobama koje joj nameće represija katoličke sredine. Kako oplakati voljenu osobu kada niko ne sme da zna ni da je voljena tom „posebnom vrstom ljubavi“?

Sećanja i sadašnjost prepliću se u dinamičnom pripovedanju koje je naizmenično depresivno i teško, te ironično i duhovito. Ema Donohju je veliki majstor jezika, a njen lagani i jezgroviti stil čitaoca uvlači u priču veoma veštim potezima.

Ema Donohju je dobitnica nagrade za književnost „Stonewall“, a bila je u najužem izboru za prestižnu Bukerovu nagradu.

Projekat izdavačke kuće Heliks podržan je od strane EACEA programa „Kreativna Evropa“, tačnije potprograma „Kultura“.