Marija Nenezić foto Srdjan Veljović

Na Beogradskom festivalu književnosti

Marija Nenezić moderator panela, 30. juna u 19h, foto: Srđan Veljović

Izložbom crteža i ilustracija svetski poznate umetnice i ilustratorke Juko Šimizu Divlji labud svečano je otvoren 6. Beogradski festival evropske književnosti, koji traje do sutra, 30. juna u Domu omladine Beograda.  Beogradski festival evropske književnosti otvoren je pred velikim brojem posetilaca, među kojima su bili poznati srpski pisci, slikari, istoričari, sociolozi, izdavači, profesori univerziteta, kao i brojni predstavnici medija.

Prvi učesnik 6. Beogradskog festivala evropske književnosti, u okviru programna Na sceni, bio je Branko Čegec, jedan od najznačajnijih savremenih hrvatskih pesnika i esejista.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda i traje do 30. juna: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Večeras su na sceni Amir Or i Tomas Majneke, a u petak, poslednjeg dana biće to Mihajlo Pantić.

[su_quote cite=”rekao je Gojko Božović iz Arhipelaga.”]Ključna reč u književnosti jeste izbor. U književnosti uvek biramo i moramo sačuvati pravo na izbor knjiga, tema, vrednosti, saznanja, iskustava. Danas umetničke filmove možemo da vidimo praktično samo na filmskim festivalima. Ne bih isključio da ćemo za neku godinu i autorsku književnost moći da vidimo samo na književnim festivalima. Ali festivali nam mogu pomoći i da sprečimo takav razvoj događaja. Ne možemo verovati da sudbina visoke kulture zavisi od nekog drugog, niti se možemo ponašati kao da se njena marginalizacija ne odvija pred našim očima i uz naše učešće. Od našeg odgovora zavisi ishod „operacije spasavanja“. I zato, između ostalog, festivali. Oni nisu dovoljno, ni jedino rešenje. Ali jesu izraz volje da se do rešenja dođe. Beogradski festival evropske književnosti, organizovan u desetoj godini rada Arhipelaga, predlaže jedno takvo rešenje i poziva vas da razmislite o njemu. Nemojte nam verovati na reč: bolje je od toga da razgovarate i da učestvujete u razgovorima s nekim od vodećih savremenih pisaca. Razgovor je uvek najbolje rešenje za sve  [/su_quote]