Gramofon na jednu noc WEB 01254

”Gramofon na jednu noć”, Tatjane Ćalasan oduševio beogradsku publiku

Prva knjiga poezije Tatjane Ćalasan, ”Gramofon na jednu noć” gde god se pojavila izazvala je oduševljenje.  Posle Podgorice, Kotora, Budve, Sarajeva, Beča i Novog Sada, to se sinoć desilo i u Beogradu. U prepunom klubu Dim u Cetinjskoj ulici, ova neobična promocija knjige poezije, doživela je prave ovacije mnogobrojne publike.

Na velikom roze stolu sedele su pored autorke, Tatjane Ćalasan, glumica Nada Šargin i Maja Uzelac, koja je moderirala program, a za gramofonima DJ FUNKcioner. Iz publike se mogao čuti glasan smeh, aplauz i ovacije.

’’Beogradska promocija je bila baš onakva kakva mislim da promocija poezije treba da izgleda: fuzija dobrog prostora tj.atmosfere, prilagođena muzika, učesnici i autori otvoreni i opušteni u komunikaciji sa publikom i da sve teče spontano.

Klub DIM je najbolji mogući prostor gdje umjetnost pisanja dobija tek svoju pravu dimenziju jer je: opušteno, spontano i puno dobre energije.

Vjerujem da je publika uživala. Ja jesam, a pomogle su mi Maza Uzelac i Nada Šargin’’ – izjavila je Tatjana odmah posle promocije.

’’Gramofon na jednu noć’’ je luksuzno opremljena knjiga poezije na 407 strana, nastala tokom Covid perioda, od januara do decembra 2020. Ono što je, zapravo, prvo privuklo pažnju publike jeste izgled same knjige –  tvrdi povez, kvalitetan papir, dobar dizajn i  veliki broj ilustracija, koje je radila akademska slikarka Sanja Raonić.

Budući da je knjiga štampana u čuvenoj i  najstarijoj štampariji u jugoistočnoj Evropi – OBOD Cetinje, autorka je prenela prisutnima utiske samog procesa štampe i boravka u toj važnoj instituciji.

”Gramofon na jednu noć” sadrži 166 songova, koji su po brojevima, i nazivani, odnosno nemaju konkretno svoje ime već broj. Svih 166 pesama grupisano je u 12 vinila – po godišnjim dobima / mesecima kako su pesme nastajale, tokom pandemijske godine, od januara do decembra 2020. Upravo tako kako su i nastajale, hronološki su prenesene i u zbirku.

U sredini knjige, na zlatnim stranicama,  nalaze se recenzije i utisci prijatelja i poznanika koji su čitali zbirku pre nego što je knjiga objavljena.

Kontigent knjiga planiran za Beograd je već rasprodat, ali knjigu možete poručiti preko Tatjaninog instagram naloga  @tatjanacalasanpoezija

O autorki:

Tatjana Ćalasan je rođena 1977. godine u Zenici, a živi i radi u Podgorici. Završila je Fililoški fakultet u Novom Sadu, magistrirala na Fililoškom fakultetu u Beogradu. Trenutno je na doktorskim studijama na Filološkom fakultetu u Sarajevu. Bavi se prevodilaštvom i radi kao profesorka nemačkog jezika.  ”Gramofon na jednu noć”  je Tatjanina prva zbirka poetskih zapisa.