Zagrljaj fb

Otvaranje sezone u galeriji KC GRAD izložbom “Zagrljaj”

U ponedeljak 16. januara od 20h biće otvorena prva izložba iz godišnjeg programa galerije KC Grad za 2017. godinu. U pitanju je postavka pod nazivom “Zagrljaj” mlade umetnice iz Subotice, Aleksandre Dević. Akademiju je završila u Novom Sadu i to smer novih likovnih medija. Izlagala je grupno i samostalno, ali je takođe uradila ilustraciju knjige ”Ukleta kuca na brdu” za izdavačku kuću Orfelin. 2015. i učestvovala na land art projektu Panonski put umetnosti.

Koncept postavke “Zagrljaj” namenjene Velikoj galeriji, angažovan je i tretira temu nasilja kroz jednu paradoksalnu i simboličku prizmu. Dević je počela svoje istraživanje u kulturološkom poimanju zlostavljanja, koje je različito od podneblja do podneblja, a pošto podneblje diktira model vaspitanja, diktira i poimanje zlostavljanja, koje se razlikuje od kulture do kulture. Pretočivši to u inicijalnu inspiraciju Dević uvodi simbolički i paradoksalni element u istraživanje: balon.

[su_quote cite=”Aleksandra Dević, umetnica”]Balon predstavlja,  kako vizuelno tako simbolikom, nešto pozitivno uglavnom viđano u kontekstu slavlja. Strukturom meko i fleksibilno, ovde steže telo do trenutka oticanja i crvenila. Upravo pomoću tog apsurda želim da prikažem dilemu u kojoj se nalazi žrtva nasilja, koja nesumnjivo oseća bol, ali se nekada plaši da mu se odupre.[/su_quote]

Izložba će biti otvorena do 29. januara. Radno vreme galerije je svaki dan od 14 do 20h.