Kilibarda1

Voditeljka Marija Kilibarda: “Pravi put je uvek tu negde”

Jedan mali privezak sa Atosa bio je dovoljan da našu voditeljku Mariju Kilibardu inspiriše da se prepusti jednom sasavim novom stvaralačkom talasu. Poznata po svojoj energičnosti i lepoti, Marija nam ovaj put donosi još jedno osveženje, ali sada u oblasti mode.

Nije reč o nekoj novoj emisiji, već o prvoj liniji nakita koju je voditeljka nedavno plasirala. Ogrlice, prstenje, minđuše i narukvice koje Kilibarda nosi, nakit je koji je od sada dostupan svima, pod nazivom „KI“. 

„KI“ je, logično, nastao od početnih slova Marijinog prezimena. Međutim, osim očigledne asocijacije, ova dva slova nose još jedno značenje. Naime, ki predstavlja cirkularnu životnu energiju sa kojom se rađamo, a čije je postojanje osnova istočnjačke filozofije.

Kakva je Kilibardina dizajnerska i preduzetnička filozofija, a koji su joj modni saveti, saznajte u razgovoru: 

Kilibarda2
foto: Miša Obradović

LW: Kolekcija „Lavirint“ trebalo da je ugleda svetlost dana uoči pandemije. Iako ste odložili lansiranje proizvoda, ono zapravo stiže u pravo vreme, kada je svima potrebno osveženje. Da li možemo da kažemo da ste na neki način kreirajući ovaj nakit predosetili da će nam biti potrebna nova energija koja osnažuje?

Marija: Od momenta kako smo krenuli sa kreativnim sastancima u vezi sa KI nakitom, imala sam jasnu ideju da prva kolekcija treba da ima simbol lavirinta. Zapravo je jedan mali privezak sa Atosa bio inspriacija za sve. Lavirint je inače simbol iz grčke mitologije, a za mene je to značilo baš to nova pokretačka energija i pravi put do izlaza iz nekih životnih lutanja.

Tako da je možda to bilo i intuitivno. Činjenica je, da je svako od nas u nekom momentu svog života mislio da se nalazi u tački iz koje ne vidi izlaz. Moj lavirint naći će upravo tu novu energiju koja nam je svima potrebna, i nagovestiti da je pravi put uvek tu negde.

LW: Iako ste u javnosti poznati kao voditelj, takođe, sada otkivamo da u sebi imate i preduzetničkog duha. Kako biste nam se predstavili u tom poslovnom svetlu?

Marija: Kad radiš nešto iz srca, to je za početak dovoljno da ti neko poveruje i da šansu. Posle, ka nekoj emisiji ili pri odabiru proizvoda orijentišu nas afiniteti, senzibiliteti, stil, žanr… Zbog toga je meni važno da uvek stojim iza svega što radim, kako u medijima, tako i u ovoj mojoj preduzetničkoj priči. Strast, usmerenost, posvećenost, timski duh, odsustvo straha od neuspeha – to su vezane stvari i njima težim. 

Kilibarda MG 4833
foto: Miša Obradović

LW: Vaš nakit je u raznim kombinacijama, boja i materijala. Koju od njih Vi najviše volite da kombinujete u svojoj odevnoj kombinaciji, odnosno, kako biste nam preporučili da nosimo nakit „KI“?

Marija: KI je sve ono što ja privatno volim da nosim. Crno-zlatna kombinacija je, inače, za mene idelana kombinacija dve boje, i česta u svim sferama mog života. 

Dizajn je inspirisan klasičnim formama, tako da je stil nakita lako uklopljiv, uz bilo koju odevnu kombinaciju i za bilo koju priliku, u toku dana i večeri. Nakit je nenametljiv i samo od vašeg raspoloženja može zavisiti kako ćete ga nositi. 

LW: Recite nam nešto više o samom kvalitetu nakita i načinu na koji je on proizveden?

Marija: Jako mi je važno bilo da imam crnu boju u nakitu, sa zlatom i srebrom.

I mogu vam reći da sam dosta vremena sa svojim timom provela tražeći odgovarajuće kvalitetne materijale za crni deo te kombinacije. Pozlaćeno srebro, nano keramika i emajl su dobitna i moja omiljena kombinacija.

Kilibarda MG 4814
foto: Miša Obradović

LW: Koga biste voleli da nam izdvojite od ljudi sa kojima ste sarađivali na razvoju svog novog brenda? I koja bi bila Vaša pouka to jest poruka za sve one koji se odvaže da se upuste u kreativnost i preduzetništvo?

Marija: Moj tim je mali, ali vredan i radan. Tu su moje dizajnerke, juveliri, biznis strateg, IT- evci, PR… Jedan od najvažnijih koraka je odabir saradnika. Tu su još i beskrajna vera u sopstvenu ideju i dobar biznis plan. Ako uz sve ovo imamo i jaku podršku bližnjih, onda smo “na konju” – samo treba da krenemo u galop. (smeh)

Foto: Miša Obradović