photo credits: Kevin Scullion

Producentkinja filma “Litica”, Patricia Rybarczyk Trish, o snimanju u Srbiji: “Uvek sam započinjala dan igrom i pesmom”

“Svaki izgovor da ponovo dođem u Beograd je više nego dobar”, kaže producentkinja britanskog filma “Litica”, Patricia Rybarczyk Trish, povodom predstojeće srpske premijere ovog uzbudljivog trilera, snimljenog u potpunosti u Srbiji. Film će biti prikazan na akutelnom 50. FEST-u.

Producentkinja, poznata po nadimku Trish, radila je sa brojnim svetskim zvezdama, a kada je pre dve godine došla u Srbiju, kako bi snimila triler “Litica”, odlučila je da ostane u našoj zemlji čak pola godine duže, nakon što je snimanje bilo završeno.

“Dosta sam radila po inostranstvu, ali ono što moram da kažem za kolege iz Srbije jeste da su pravi domaćini i da su jedna fantastična ekipa. Svi su bili tako ljubazni, i ni jedan zahtev za njih nije bio previše. Atmosfera na snimanju je bila sjajna, što je uvek mnogo važno. Snimali smo pre dve godine, a ja sam i dalje u kontkatu sa njima. Redovno se čujemo i jedva čekam da ponovo nešto snimam u Srbiji,” rekla nam je Patricia, uoči svog dolaska na premijeru filma “Litica” (The Ledge) u Beogradu.

litica 01
Scena iz filma Litica; foto: PROMO

O kakvom filmu je reč, koje reči na srpskom su pomogle producentkinji Patricia Rybarczyk da bolje sarađuje sa srpskim kolegama, kao i koje nove projekte ima u planu u našoj zemlji, saznajemo u razgovoru:

LW: Naši čitaoci i bioskopska publika biće veoma prijatno oduševljeni kada čuju da je Vaš film “Litica” sniman u Srbiji?

Trish: Da, film je u potpunosti snimljen u Srbiji, osim početne scene s dronom koja je snimana u inostranstvu tokom mog putovanja penjačkim putevima, na kom sam bila sa prijateljima i našim dron operaterom Therry Volantom, a to sam planirala pre nego što sam znala da sam uključena u film. To je bilo nekoliko dana pre nego što sam došla u Srbiju, tako da mislim da je bilo zapisano u zvezdama da ću raditi na “Litici”.

LW: Tokom karijere, sarađivali ste sa velikim zvezdama, a samo neki od njih su Steven Berkoff (Clockwork orange), Alan Ford (Snatch) i Jean-Claude Van Damme. Da li iz svog bogatog radnog iskustva imate neku anegdotu sa snimanja da podelite sa nama?

Trish: Moja omiljena priča je u vezi sa Markom Hamillom, koji je, ako se ne varam, bio nedavno u Srbiji, a čuven je, naravno, po ulozi Luke Skywalker.

Radila sam sa njim na jednom niskobudžetnom filmu u Britaniji, u Muzeju svemira. Snimali smo intervju iza scene, i trudili smo se da ne spomenemo Star Wars, jer znamo da ga svi uvek pitaju o tom filmu. Ipak, desilo se sledeće.

Kada sam mu otvorila vrata da izađe iz svoje prikolice, videla sam kako prolaze dva stormtrupera. Nisam mogla da verujem svojim očima i brzo sam zatvorila vrata. Misleći da sam poludela, opet sam otvorila vrata i taj put videla sam još i jodu i princezu Leia. Bilo me je sramota da to kažem Marku, koji se na kraju tome samo nasmejao.

Međutim, da priča bude lepša, ono što se ispostavilo jeste da je neko unajmio prostor muzeja za svoj 40-i rođendan, i to za tematsku žurku Star Wars!

Mark je završio snimanje svoje scene i zamolio me da kažem slavljeniku da imamo iznenađenje za njega. Zatim se pojavio na rođendanu kako bi uručio čestitke, potpisao autograme i fotografisao se sa svima. Slavljenik nije mogao da veruje. Koje su šanse bile da mu se tako nešto desi? Za njega je to bilo kao da je dobio na lutriji. Mark je pravi džek, ulepšao je nekome dan. Lepo je bit deo takvih momenata.

IMG 20220228 WA0000 1
Producentkinja Patricia Rybarczyk Trish; foto: Kevin Scullion

LW: Šta vas je dovelo do toga da snimate u Srbiji, pre svega, i kakvi su utisci?

Trish: Inicijalno sam pozvana da radim kao producent zajedno sa koleginicom Ivanom Panić, tako da je to snimanje u Srbiji već bilo uveliko planirano. Međutim, desilo se da sam tokom snimanja postala ko-producent, zahvaljujući producentima Fredu Hedmanu i Kate Hoffman.

Čim sam počela da radim sa Milošem i njegovim timom, bila sam toliko zadovoljna da sam pomerila drugi film, na kojem sam takođe radila sa mojim poslovnim partnerom Sacha Bennett, u okviru naše produkcije Three Wise Monkeys, da bude sniman umesto na Malti i Italiji, u Srbiji.

Neverovatno je koliko je Srbija šarenolika. Već smo izabrali Srbiju i Crnu Goru za film koji uskoro spremamo, a još jedan film je u plan, na kojem trenutno Sacha piše. Imamo u planu tri do četiri projekta za snimanje u vašoj lepo zemlji.

Srbija me je osvojila, i to toliko da sam ostala još pola godina nakon što je film bio završen, nisam želela da odem. To je bilo lako izvodljivo, jer je tada ceo svet bio zaključan, pa sam mogla da radim bilo gde na pripremi novih projekata. Srbija daje mnogo mogućnosti, i sa vama je lako sarađivati, jer svi imamo isti cilj a to je želja za velikom pričom.

LW: Kako je za Vas, kao producentu, bilo da sarađujete sa srpskim filmskim profesionalcima? Neki od njih su, koliko znam, producent Miloš Đukelić, pa director fotografije Vladimir Ilić…?

Trish: Saradnja sa Milošem Đukelićem i celim njegovim timom je bila fantastična od početka do kraja. Direktor fotografije Vladimir Ilić ima oštro oko, i toliko je opušten po prirodi da ništa nije bilo previše što smo zahtevali od njega. Velika pohvala i rasvetljivaču Saši Midžoskom koji je toliko vredan, a i sjajan je vođa. Snimali smo na obronku planine, a on je sa svojim timom sve uspeo da popne gore i obavi odlično svoj posao. Pa, Slaviša Jovanović sa kaskaderima – jao, ti momci su spremni na sve. Organizacija lokacija je odlično prošla zahvaljujući Miljanu Gogiću. Takođe, imali smo veliku podršku od strane gradonačelnice Niša, Dragane Sotirovski, kada smo počeli snimanje na Jelašnici. Vođa VFX tima Bogdan Marjanović iz Dreamdust VHX je takođe bio sjajan. Kao što možete da pretpostavite, zbog bezbednosti, snimali smo sa konopcima i opasačima, ali se to ne vidi na filmu. Uvek sam započinjala dan igrom i pesmom sa prelepim šminkerkama Olgom Vukićević i Jovanom Atanacković.

Volela bih kada bih mogla svakog da nabrojim po imence.

“Srbija film” je takođe sjajna kompanija spremna da pomogne filmadžijama.

LW: Šta ste još uvideli interesanto na našem tržištu?

Trish: U Britaniji puno radim na plasiranju proizvoda i rekvizite, kako bi produkcija značajno uštedela na novcu, i to tako što pozajmljuje predmete za snimanje (na primer, odeću, uređaje, automobile, i sl…).

Dok sam snimala “Liticu”, shvatila sam da to nije baš popularno u Srbiji. Tako smo došli do toga da organizujemo firmu u Srbiji koja će se baviti plasiranjem rekvizite, kako bismo pomogli lokalnim producentima da se povežu sa brendovima, i tako ostvare uzajamnu korist, odnosno unakrsnu promociju onog trenutka kada film krene u bioskopima.

LW: Šta biste rekli publici koja bi došla da gleda Vaš film “Litica”, kako biste im ga opisali?

Trish: “Litica” je triler koji počinje  pričom o dve prijateljice Kelly (Britany Ashworth) i Sophie (Anaïs Parello), koje su se uputile u alpinističku avanturu. One sreću grupu mladića (njih tumače Ben Lamb, Louis Boyer, Nathan Welsh i David Wayman), i tada situacija ubrzo počinje da biva gadna, što dovodi do ubistva jedne od devojaka, Sophie, a što je zabeležila na kameri drugarica Kelly. Momci su shvatili da ona ima dokaze, i zato im druga devojka postaje sledeća meta. Jedini način da Kelly preživi jeste da se penje uz stenu, dok muškarci pokušavaju da je nasamare.

Imali smo malu, ali sjajnu glumačku postavu, što je bilo posebno dobro, jer smo snimali tokom kovida.

LW: Da li postoji neka reč koju ste usputno pokupili na srpskom jeziku, a da Vam je pomogla tokom snimanja?

Trish: “Idemo.” je uvek korisno znati na snimanju, ali takođe i “Ja volim Srbiju.” Hvala Vam na tome što ste izdvojili vreme da razgovarate sa mnom, cenim to i nadam se da ćete uživati u filmu.

Film “Litica”, čiji reditelj je Howard J. Ford, biće prikazan na 50. FEST-u, u distribuciji Taramaunt Filma, u sledećim terminima:

  • 3.3. Cineplexx Galerija Belgrade sala 7 u 22:30 časova
  • 4.3. Kombank dvorana sala 6 u 13:30 časova
  • 4.3. Bioskop Fontana u 15 časova

Nakon ograničenog broja prikazivanja u bioskopima širom sveta, biće dostupan na platformi Saban Films.

foto: Kevin Scullion