Oskar Martinez 280222 foto dusan milenkovic 5835

Oskar Martinez na FEST-u: „Film je deo industrije zabave, ali ne treba sve ni da joj prepusti“

Tekst: Dragana Daničić

„Zvanična konkurencija“ je genijalna crnohumorna komedija zbog koje se Oskar Martinez lično obratio beogradskoj publici. Film odlično pruža osvrt na atmosferu iza kamere, proces stvaranja jednog filma, sukobe i pohlepu koje ispoljavaju glumci i reditelji, kreativan proces, ali i taštinu kako čoveka tako filmske industrije.

Argentinski glumac Oskar Martinez, koji je morao da otkaže svoje gostovanje na FEST-u zbog trenutne situacije u Ukrajini, obratio se novinarima preko Zoom aplikacije. Naša redakcija ekskluzivno je postavila Martinezu pitanje:

LW: U jednoj sceni je Vaš lik komentarisao glumu svog rivala kao puku i ispraznu zabavu za publiku koja to ne razume i guta šta joj se servira. Kako i to komentarišete i u kom smeru mislite da ide filmska industrija?

Oskar: Tačno je da je film deo industrije zabave. Ali u okviru te industrije postoji više varijanti. Od toga da ide do čiste zabave do ideja koje su, na neki način, revolucionarne i umetničke. Koje mogu da izazovu. Oba pristupa imaju svoje vrednosti, ali najdublji,  koji se više oslanja na umetnički pristup, ne treba nužno da odbaci zabavu i prestane da zabavlja, ali ne treba sve ni da joj prepusti. Treba da zarobi radoznalost posmatrača.

On tumači jednu od glavnih uloga, uz Penelope Kruz i Antonija Banderasa, u satiri „Zvanična konkurencija” (Competencia oficial) argentinskog rediteljskog dvojca Gastona Duprata i Marijana Kona. Penelope igra rediteljku Lolu Kuevas koja angažuje dvojicu renomiranih ali sasvim različitih glumaca: holivudsku zvezdu Feliksa Rivera (Banderas) i pozorišnog dramskog umetnika Ivana Toresa (Martinez). Kroz niz Lolinih ekscentričnih izazova, njih dvojica se suočavaju sa svojim egom, netrpeljivošću i sopstvenim umetničkim nasleđem.

zvanicna konkurencija 04
foto: PROMO

„Ne bih rekao da je ovaj film satira na račun filmske industrije već je crnohumorna komedija koja prikazuje realnost kao takvu. Fikcija treba da nas natera da razmislimo o nama samima. Ono što spaja fikciju i posmatrača je bavljenje ljudskim fenomenom, da nas natera da ne prestanemo da istražujemo naše biće“, kaže Martinez.

Novinarima je otkrio da je delom i on kriv što je Penelope Kruz u ovom filmu. Naime, ona je kontaktirala sa Martinezom 2017. godine, posle odgledanog filma „Počasni građanin” (El ciudadano ilustre), koji su takođe režirali Dupret i Kon, i pitala ga je kako to izgleda raditi sa dvojicom reditelja na setu.

„Sa njima je divna i vrlo prijatna saradnja. Gaston Dupret se bavi glumačkim delom i interpretacijom, a Marijano Kon tehničkim aspektom, tako da nema nikakvih problematičnih situacija“, ispričao je Oskar.

Penelope tumači lik rediteljke koja postavlja glumce u pojedine ponižavajuće situacije. Ona to radi jer smatra da će tako steći neku prednost u filmu, okupljajući dva glumca koji su rivali. Smatra da je njihova konfrontacija korisna za film.

Tokom skoro pola veka karijere, Martinez je ostvario na desetine zapaženih uloga na filmu, televiziji i u pozorištu. Teško mu je bilo da odgovori koje su ga naročito promenile na nekom dubljem nivou.

 „Moj lik u ovom filmu ima više iskustva u pozorištu nego na filmu. Za razliku od njega, lika Ivana Toresa, nemam tako stroge stavove i percepciju onoga što treba da bude posao. Ne slažem se sa njegovom rigidnošću kada je u pitanju koncept. To je tašt čovek i ima krut stav. Pogotvo se ne slažem sa načinom procesa koji koristi kako bi pripremio svoju uloge“, kaže Oskar.

Film se snimao u više etapa zbog pandemije. Oskar kaže da je jednog dana došao na set i zatekao ekipu kako se pakuje. Osvrnuo se i na anegdotu. Naime, Banderas je na jednoj konferenciji izjavio da ne može ni da se seti šta je snimao u prvoj, a šta u drugoj etapi, jer je razlika neprimetna.

Na kraju je poželeo Fest-u mnogo sreće. „Duboko mi je žao što nisam mogao da budem sa vama, mnogo se zahvaljujem na ovom razgovoru i želim vam puno sreće, jer znam da Fest slavi 50 godina. Nadam se da će vam se film dopasti“, rekao je.

Obavezno pogledajte film jer će vas nasmejati do srži. Banderas je, kao i uvek, temeljno odradio svoj posao, ne ostavljajući publiku ravnodušnom.

Projekcije filma „Zvanična konkurencija”, koji je u selekciji Gala 50. FEST-a, su u sledećim terminima: 1. marta u 16.30h u Sali IMAX Cineplexx Galerije Beograd, u 17h u Sali 1 Cineplexx Ušće, u 17.30h u Sali 2 Cineplexx Ušće, 2. marta u 10 u Sali 1 Kombank dvorane, u 12h u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u 18.30h u Sali 5 Cineplexx Galerije Beograd, u 22h u Sali 3 Cineplexx Galerije Beograd i 3. marta u 17h u bioskopu Fontana.  

foto: Dušan Milenković, PROMO