wMatija Dedic @klikamstudio

Pijanista Matija Dedić: “Nisam još nikada bio tamo i veselim se”

U susret beogradskom koncertu u Botaničkoj bašti “Jevremovac”

“Jako puno sam nastupao u Beogradu. Divna sećanja su i sa Beogradskog Jazz Festivala. Potom razni nastupi u starom i novom Bitefu, onda Kolarac, pa Arsenov Hall u Parobrodu, i u Sava centru…” o svojim brojnim muzičkim gostovanjima u našem gradu, kaže pijanista i kompozitor Matija Dedić, uoči svog predstojećeg koncerta 27. jula, kada će po prvi put svirati u beogradskoj Botaničkoj bašti “Jevremovac”.

O tome kako je na njega kao izvođača uticala pandemija, i u tom smislu, kakav će njegov sledeći nastup, jedan u okviru serije koncerata muzičara iz regiona, nazvanih “Garden Session”, da bude, Matija je rekao: “U ovoj celoj situaciji nastupam relativno dosta, s obzirom na to da se većinom radi o solističkim nastupima. Tako i 27.  jula sviram piano solo muziku Gibonnija”. 

Hrvatski pijanista je istakao da do sada nije imao priliku da poseti botaničku baštu u Beogradu, i sagleda njenu bogatu vegetaciju i vrtove, što mu nadolazeći koncert čini još uzbudljivijim. 

“Nisam još nikada bio u Botaničkoj bašti “Jevremovac”, i veselim se. S obzirom na to da se radi o kamernom nastupu, u dogovoru sa organizatorom, i produkcija će biti tako postavljena. Imao sam takva iskustva pretežno dobra, iako su ti nastupi ponekad bolji u zatvorenim prostorima. No, ne sumnjam nimalo u lepo veče,” najavljuje čuveni muzičar Dedić, sin kantautora Arsena Dedića i pevačice Gabi Novak.

Imajući u vidu muzikalnost i popularnost, koju, porodično, nosi pijanista Matija Dedić, nameće se prirodno pitanje kako na muziku u budućnosti gleda njegova, takođe darovita ćerka, i da li možda i kod nje postoji osećanje tereta uspeha prethodnih generacija: “Lu je zavrsila nižu Muzičku, klavir, i to je od obrazovanja sve. Nisam je terao dalje, jer to nema smisla s obzirom da je zanimaju druge stvari. Nekad je nagovorim da mi nešto snimi i otpeva, ali sama u sebi nema potrebu za eksponiranjem, a malo breme sigurno ima, kao što sam ga imao i ja.  Uglavnom predispozicije ima lepe, i ako se predomisli, ja sam joj uvijek na raspolaganju,” iskreno odgovara Matija.

Dedić je muziku učio, između ostalog i na džez akademiji u Gracu, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Na pitanje kako bi kao pijanista i kompozitor jednom numerom opisao današnje vreme, on za to bira pesmu “Nada”, njegove majke Gabi, pa poslušajmo je sada:

U utorak, 27. jula od 20h slušaćemo Matijine instrumentalne obrade najlepših Gibonnijevih kompozicija, među kojima su Divlji cvit, Ispod moga pramca (Tempera), Cesarica i Kad sam nasamo s njom…

Muzički koncerti u botaničkoj bašti nisu novitet za Beograđane, ali su u poslednje vreme sve popularniji, pa tako će na Garden Session-u, tokom jula meseca, pored pijaniste Matije Dedića, nastupati i: Nada Pavlović, Neno Belan & Fiumens, i Galija, i sve to u organizaciji CEBEF-a.

foto: @klikamstudio