Katarina.Kragovic

Katarina Kragović: Na polju umetnosti i društvenog aktivizma

Pitali smo Katarinu Kragović, člana nevladine organizacije Gradska Gerila i jednu od moderatorki ciklusa predavanja “GG dijalozi”, da nam približi delovanje Gradske Gerile na polju umetnosti i društvenog aktivizma, kao i da nam otkrije nešto više o pomenutim Dijalozima:

LW: Koja je veza između Beograda i Istanbula i NERDWORKING-a?

Katarina: Pored istorijske veze, povezanost između Beograda i Istanbula se ogleda u sve većoj zainteresovanosti turskih umetnika i muzičara za beogradsku kulturnu scenu. Osim njihovog učešća na „GG dijalozima“ za sada nije planirana nikakva dublja saradnja između Gradske Gerile i mreže „Nerdworking“, ali s obzirom na zajedničke ciljeve i polja delovanja, poziv za kooperaciju će uvek ostati otvoren.

LW: NERDWORKING je nešto o čemu je bilo reči na dijalozima Gradske Gerile. Da li možete da i našim čitaocima pojasnite o čemu se radi?

Katarina:“Nerdworking” je internacionalna mreža fokusirana na istraživanje i razvoj jedinstvenih alata za umetnike, kao i eksperimentalne i interaktivne medijske projekte u javnim prostorima. Ova mreža je jedna od glavnih aktera u ekologiji kreativnih industrija u Istanbulu, a interdisciplinarna povezanost dizajnera, arhitekata, programera i inženjera dovodi do raznovrsnosti u produkciji.

LW: Šta možemo da naučimo iz iskustva Turskih umetnika?

Katarina: Na otvaranju nove sezone ciklusa predavanja pod nazivom „GG dijalozi“, osnivači „Nerdworking“-a podelili su svoja iskustva u radu na ovom projektu, objasnili kako inspirišu jedni druge, zašto su neuspesi bitni za dalji napredak karijere i kako razviti što efikasniju samoorganizaciju, odnosno kako uspevaju da preko 60 aktivista deluje kao jedan čovek.

LW: Ko može da se pridruži City Guerili i šta zajedno sa vama može da postigne?

Katarina: Gradskoj Gerili može da se priključi svako ko voli da volontira, želi da uloži trud u poboljšanje života u gradu, naklonjen je nezavisnoj kulturnoj sceni ili želi da razvija samostalne projekte. Gerila se bazira na različitosti, pa samim tim njene članove čine mladi različitih afiniteta i struka. Gradska Gerila je neprofitno udruženje koja počiva na principima samoorganizovanja mladih, neformalnog obrazovanja i razmene širokog spektra znanja i veština. Spojem ovih činilaca nastaju specifični kreativni prostori za realizaciju raznovrsnih ideja na polju umetnosti i društvenog aktivizma.

LW: Šta je sledeći projekat koji pripremate?

Katarina: Što se tiče dalje budućnosti, svakako će se nastaviti rad u okviru kategorija Škole Urbanih Praksi, Pulsa i Savamala Walks, kao i projekta „GG dijalozi“.