Screen Shot 2017 05 03 at 16.02.41

IZMEĐU DVE BINE

 

Programski blok IZMEĐU DVE BINE posvećen je aktivnostima koje su se dogodile u periodu između dve manifestacije, na koje želimo da skrenemo pažnju. Tradicionalno, u ovom segmentu programa, izložbom „Godišnje nagrade za arhitekturu i arhitektonski i urbanistički konkursi u periodu maj 2016. – april 2017“ predstavljamo nagrađene radove na konkursima koji su realizovani u periodu od godinu dana, kao i dobitnike godišnjih nagrada iz oblasti arhitekture i urbanizma.

Poseban segment ovogodišnjeg BINA programa posvećen je Muzeju grada Beograda sa namerom da se još jednom istakne neophodnost potrebe za konačnim rešenjem trajnog smeštaja prestoničkog muzeja.

Posredstvom mini izložbe „Biseri Muzeja: buduća stalna postavka Muzeja grada Beograda“ posetioci će moći da steknu uvid u bogatstvo zbirki kojima ovaj muzej raspolaže. Muzej grada Beograda postoji bez sopstvene zgrade punih 115 godina. Zbog toga je muzejsko blago uglavnom skriveno od očiju posetilaca. Na ovoj izložbi, preko digitalnih medija, biće prikazani najreprezentativniji, najlepši i najvredniji predmeti koji se čuvaju u Muzeju, a koji će jednog dana biti izloženi u njegovoj stalnoj postavci. Kroz pet celina ukratko će biti ispričana priča o istoriji Beograda od praistorije do savremenog doba. Biće predstavljeni predmeti praistorijskih kultura koje su se razvijale na teritoriji Beograda, dragocenosti iz perioda antičkog Singidunuma i srednjovekovnog Beograda, ali i najvredniji predmeti iz perioda austrijsko-turskih ratova za Beograd i istorije Zemuna, kao i iz perioda oslobađanja od osmanlijske vlasti, devetnaestovekovnog razvoja Beograda i dela nekih od najpoznatijih umetnika XX veka: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Nadežde Petrović, Matije Vukovića, Lazara Vozarevića i Petra Lubarde. Autori izložbe su Angelina Banković, Dragana Stojić i  Zlata Vuksanović Macura.

Izložba „Školjka Muzeja: tri konkursa za zgradu Muzeja grada Beograda“ pruža uvid u neka prethodna razmišljanja o rešavanju smeštaja Muzeja i predstavlja nagrađene radove sa prošlogodišnjeg konkursa. Izložba prikazuje tri nacionalna arhitektonska konkursa sprovedena radi dobijanja rešenja za novu zgradu Muzeja grada Beograda. Muzej je osnovan 1903. godine i do danas je ostalo otvoreno pitanje zgrade za njegov trajni smeštaj. Odgovor je tražen mnogo puta i na različite načine, među kojima su bila i tri arhitektonska konkursa na kojima je učestvovalo 88 autorskih timova. Prvi konkurs je bio 1954, sledeći 1976, a poslednji 2016. godine. Na dva konkursa, organizovana 1954. i 1976. godine, koncept je počivao na ideji podizanja nove zgrade Muzeja u bloku između ulica Knez Mihailove, Kralja Petra, Uzun Mirkove i Pariske, ali nijedan od tih projekata nije realizovan. Godine 2016. konkurs je obuhvatio izradu idejnog rešenja rekonstrukcije zgrade nekadašnje Vojne akademije u Resavskoj ulici 40b i njene prenamene u Muzej. Na izložbi će biti prikazani originalni konkursni radovi i tok realizacije sva tri konkursa za zgradu Muzeja grada Beograda.
Otvaranje izložbi je zakazano za četvrtak, 4. maj u 18h – Muzej grada Beograda, Resavska 40b.