Irina

Irina Milošević: Blogovanje je maraton

Novinar i master komunikologije Irina Milošević svoje znanje i veštine iz novinarstva danas primenjuje u marketingu. Zahvaljujući tome što radi na razvoju startap platforme za internet marketing “BeeShaper” na poziciji Corporate Relations Officer, u okviru Bee Premium Grupe, odlično poznaje domaću blogosferu. Uskoro putuje i u Hrvatsku, 10. novembra, kako bi, kao jedan od panelista, učestvovala na prvoj hrvatskoj konferenciji o blogerima “Diablogu”.

Irina će nam objasniti ko je to bloger, kako se uspešno bloguje i kako izgleda dobar blog:

LW: Kako se postaje bloger, tj. kako neko ko voli da piše može od toga da napravi zanimanje?

Irina: Ako blog posmatramo kao onlajn dnevnik, možemo reći da bloger postajete onog trenutka kada u vama dovoljno sazri želja da sa drugima podelite svoja razmišljanja, stavove, osećanja – jednom rečju da otkrijete deo sebe. Posvećenim radom, vremenom blogovanje može da postane posao, ali to ne bi trebalo da nam bude prvobitni razlog ulaska na tu onlajn pozornicu koju zovemo blogosfera. Ukoliko je nekome zarada glavni motiv za pisanje bloga, onda bi trebalo da se zapita da li uopšte traba da traži svoje mesto pod blogosferskim suncem.

LW: Da li je bloger isto što i pisac ili novinar?

Irina: Bloger je pomalo pisac pomalo novinar, ali uspešan bloger mora da bude i mnogo više od toga. Naime, nije dovoljno samo lepo pisati i biti pismen, iako to treba da bude preduslov. Bloger bi trebalo da vlada i osnovnim tehničkim veštinama, da poznaje svoju blogosferu i da prati trendove na globalnoj sceni, a opet da zna kako da adekvatno promoviše svoj rad na društvenim mrežama, što ulazi u domen digitalnog marketinga. Dakle, da bi “odigrao” svoju ulogu na “onlajn daskama koje život znače”, bloger mora biti i novinar i PR menadžer i marketar, neretko i fotograf, foto-reporter, veb dizajner… Blogovanje svakako zahteva multidisciplinarna znanja.

LW: Ko je dobar bloger i da li je ta okupacija samo trenutna moda ili naša medijska budućnost?

Irina: Dobar bloger je svestan da blogovanje ne samo da nije prolazna moda, već je to naša sadašnjost i budućnost. Ako to zna, bloger će raditi posvećeno i pažljivo graditi blogersku reputaciju u zajednici, jer je svestan da je blogovanje maraton, a ne trka na 100 metara.

LW: S obzirom na to da radiš u firmi koja radi na razvoju BeeShaper-a, servisa za internet marketing, i koja ima iza sebe 100 kampanja za najveće brendove, a u svojoj mreži preko 400.000 blogera, da li možeš da nam kažeš šta jedan blog čini da se izdvoji u odnosu na druge?

Irina: Kada iza sebe imamo toliko lepih saradnji sa blogerima u čitavom regionu, slobodno možemo da kažemo da su svi oni potvrdili da je formula uspeha “vrlo jednostavna” – kreativnost i trud saberite sa poštovanjem poverenja svojih pratilaca i rezultat je uspeh. Naravno, ova “formula” samo zvuči jednostavno. Da je vrlo izazvorno izdvojiti se pokazuje činjenica da naša blogosfera ima veliki broj blogera, ali samo mali broj njih može se pohvaliti impozantnim brojkama kada je broj pregleda stranica, reach i ostale analitike koje mi tražimo blogerima posle završene kampanje.

LW: Da li je pisanje bloga nešto što će biti neizostavan deo u obrazovanju budućih novinara i marketing stručnjaka? Da li je to kraj novinarstva ili samo njegov logičan nastavak?

Irina: Moram priznati da se je blogovanje tema koja se pokreće na katedrama za novinarstvo u svetu, a sve češće i kod nas. Tokom master studija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu imala sam prilike da na određenim predmetima naučim koji su to elementi bloga, kako se bloguje, a neretko smo vodili polemike u kojoj meri će građansko novinarstvo uticati na budućnost tradicionalnih medija i novinarske profesije. Smatram da je pojava blogova unela novu boju u taj čudesni medijski svet. Po mom mišljenju, to nikako ne znači da je došao kraj novinarstvu, već sinergija novinara i blogera može da dovede do očuvanje slobode govora i stvaranja povoljne klime za razvoj i blogerosfere i novinarske profesije.

LW: Da li će internet marketing preuzeti vodeću poziciju u oglašavanju, ako da, zbog čega i koliko brzo?

Irina: Poslednji podaci pokazuju da su ukupne investicije u digitalno oglašavanje u Srbiji 2015. godine zabeležile rast od 11.2% u odnosu na 2014, što znači da je u našoj zemlji prošle godine ulaganje u ovaj vid oglašavanja prešlo granicu od 20 miliona evra. Da je to svetski trend pokazuje podatak da će globalni troškovi na internet oglašavanje 2016. godine porasti za 4,1%, i da će biti 537 milijardi dolara. S druge strane, kada znate da je polovina svetske populacije na internetu i da su čak 2,3 milijarde ljudi aktivni korisnici društvenih medija, onda ne čudi što je udeo namenjen digitalnom oglašavanji sve veći u planiranim budžetima marketara u godinama koje dolaze. Koliko će taj udeo rasti, bilo bi nezahvalno govoriti, jer je reč o jednoj živoj industriji gde se promene dešavaju veoma brzo.

LW: O čemu ćeš govoriti kao panelista na prvoj hrvatskoj konferenciji o blogerima “Diablog-u”?

Irina: Neizmerno mi je zadovoljstvo što ću učestvovati na prvoj hrvatskoj konferenciji o blogerima i blogerskoj zajednici DIABLOG, koja će biti održana u Zagrebu 10. novembra. Kao predstavnica BeeShaper platforme, na panelu na kom sam jedan od govornika, pokušaću da dam odgovore na pitanja ko su blogeri, kakva je njihova sadašnjost, ali i budućnost. Podeliću i naša iskustva iz desetina blogerskih kampanja koje smo organizovali do sada, kako bismo pokazali da u tom “ljubavnom trouglu” bloger-pratioci-brand svi mogu i treba da budu zadovoljni saradnjom i da to može da bude “ljubav na duge staze”.

LW: Koji blog ti redovno pratiš i šta bi nam preporučila da obavezno posetimo?

Irina: Zavisno od toga koja su vam interesovanja možete pronaći sjajne blogove iz različitih oblasti, pre svega u globalnoj blogosferi. Regionalna blogerska scena se ponovo budi i sve više blogera i blogerki svojim kvalitetom može da “da stane na crtu” svetskim blogerskim zvezdama, tu bih izdovojila naše fashion&beauty blogerke koje zaista ne zaostaju za svojim koleginicama u svetu. Uglavnom pratim stručne blogove, a među njima bih izdvojila blogera Gary Vernerchuk i autore na popularnom TechCrunch-u.

LW: O moći YouTube-a svi smo svesni. Da li je vlogging samo put do uspeha i pojavljivanja na tradicionalnim medijiima ili je dovoljno legitiman i popularan da svojim kreatorima sam po sebi omogući slavu i zaradu?

Irina: U 2015. najbrže rastući tip sadržaja bio video, YouTube je drugi najpopularniji pretraživač posle Google-a, prognoze su da će do 2021. godine 70% mobilnog saobraćaja činiti video. Dakle, i brojke govore ono čega smo i sami svesni – YouTube i vlogging čeka svetla budućnost. Milenijalci daleko više vremena provode na drušvrnim mrežama nego što prate tradicionalne medije, pa u tom smislu pojavljivanje u klasičnim medijima njima nije merilo popularnosti i uspeha. Da YouTube kreatorima omogućava slavu ne samo u svetu već i u Srbiji, dokazuje 12.000 posetilaca drugog Balkan Tube Festa. Stotine mladih je čekalo u redovima kako bi se upoznali i napravili selfie sa herojima svoga doba. Njihovo vreme tek dolazi!