Pljacka za tvoju dusu

Počinju irski filmovi

Jubilarni peti Beogradski Irski Festival (6-22. mart), predstaviće atraktivan izbor igranih i dokumentarnih filmova čiji je fokus – muzika, a gost festivala biće reditelj nove sezone popularne serije “Peaky Blinders” (Birmingemska banda) – Dejvid Kefri (David Caffrey).

U okviru programa “Irska filmska nedelja” biće prikazan njegov film “Pljačka za tvoju dušu” (Grand Theft Parsons) o legendarnom muzičaru Gramu Parsonsu, jednom od najznačajnijih američkih autora svih vremena. Nakon projekcije filma, 15. marta u Jugoslovenskoj kinoteci (19.30h, Kosovska 11), zainteresovana publika imaće priliku da razgovara sa poznatim irskim rediteljem.

Dejvid Kefri će i sutradan na istom mestu (16. marta, od 14h) razgovarati sa ljubiteljima sedme umetnosti o hit-seriji “Peaky Blinders” (Birmingemska banda), čiju će četvrtu sezonu režirati, ali i o nagrađivanoj seriji “Love/Hate”, kao i o drugim televizijskim i filmskim radovima koji su deo opusa ovog cenjenog irskog reditelja. Serija “Birmingemska banda” se i kod nas se velikim uspehom prikazuje na Radio-televiziji Srbije.

“Oduševljen sam i počastvovan što sam pozvan na Beogradski Irski Festival. Prilika da se moji filmski i TV radovi prikažu u Beogradu na velikom platnu veoma je uzbudljiva. Radujem se susretu sa filmskim autorima i studentima 15. i 16. marta u Kinoteci, sa kojima ću razgovarati o mom trenutnom angažovanju na seriji “ Birmingemska banda” i preneti im neka moja iskustva i znanja koje sam stekao radeći u televizijskoj i filmskoj industriji proteklih 20 godina. Raduje me što ću videti Beograd i upoznati Beograđane!”, rekao je Dejvid Kefri povodom gostovanja na Beogradskom Irskom festivalu.

U periodu od 15. do 21. marta publika će u kultnoj “Sali Dinko Tucaković” Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) moći da pogleda i dramediju “Frank” reditelja Lenija Abrahamsona (Lenny Abrahamson) o ekscentričnom muzičaru sa maskom na glavi, odlični dokumentarac Džulijana Templa (Julien Temple) “Džo Stramer – Neispisana budućnost” o frontmenu čuvenog benda The Clash, ostvarenje “Dobre vibracije”, dokumentarac “Ghost Blues – Priča o Roriju Galageru” o najpoznatijem irskom gitaristi, “Setanta, stanje nezavisnosti”, izvrsni dokumentarac o Ircu koji iz napuštene kuće u Londonu vodi uspešnu izdavačku kuću. Biće prikazan i irski film “Luda Meri” (2016) – odlična drama o devojci koja se nakon kratkog boravka u zatvoru vraća svom životu i shvata da su se stvari bitno promenile… Prava poslastica je poslednji film Džona Hjustona “Mrtvi” snimljen po priči velikog Džejmsa Džojsa, kao i kratki film “Kalenić – poslednji dani gradske pijace” – prelepo uhvaćena duša Beograda kroz prikaz jednog od njegovih najzprepoznatljivijih obeležja – pijace Kalenić.