HER FP 0882

NJU će voleti i muškarci

Publiku ljubavnih filmova čine najčešće dame, dok im muškarci pribegavaju u slučaju nužde zavođenja. Međutim, kada je reč o filmu ONA, ostvarenju u kojem su sjedinjene romantika i naučna fantastika, priča je nešto drugačija, a valjalo bi da na početku napomenemo da je kao takva dobila i Oskara…

NJU žele svi. ONA je ljubav. Svakoje doživljava onako kako želi, baš tu u svojoj glavi. Koliko je stvarna ili ne, da li je čvrsta, opipljiva ili je samo opsena, to zavisi samo od našeg, ličnog doživljaja. Zaljubljenost mnogi smatraju obmanom. Da li je zato tako lako preći crtu između mirnog, stabilnog života i tog ljubavnog ludila za kojim svi žudimo? Sudeći po priči filma reditelja i scenariste Spajka Džounza, izgleda da jeste.

Spajk Džounz je za svog glavnog aktera, razvedenog i povučenog profesionalnog pisca ljubavnih pisama Teodora izabrao Hoakima Finiksa. Brkat i odeven u stilu sedamdesetih godina prošlog veka Teodor je prestavnik  stanovnika metropole u budućnosti, ali ne tako dalekoj. Utučen zbog neuspelog braka, a okružen ljubavlju, koja mu je posao, on čezne za nežnošću.

Teodorovo okruženje čini visoka tehnologija, koja nije toliko odskočila od toga što danas možemo da vidimo i koristimo, osim visoko razvijene veštačke inteligencije. Kada nesrećni pisac ljubavnih pisama instalira novi operativni sistem na svom računaru, koji se zove Samanta, počinje jedna uzbudljiva ljubavna priča. Glas operativnom sistemu Samanta pozajmila je Skarlet Johanson.

Samanta brzo uči, napreduje, a Teodor se podjednako lako zaljubljuje u nju. Pri tom, on nije ni čudan ni jedini, jer u svetu brzog života i zahladnelih odnosa, usamljeni pojedinci bi učinili sve da ispune svoju dušu emocijama, pa makar to bio i samo IT surogat.

U današnje vreme, kada smo i sami svesni tog otuđenja, vrlo lako možemo da razumemo zaljubljivanje bez fizičkog kontakta. Setite se samo koliko ljudi iz vašeg okruženje, ako ne i vi sami, je probalo ljubav preko neke društvene mreže?

Reditelj Spajk Džounz, koga znamo po filmovima Adaptacija i Biti Džon Malkovič, naišao je na inspiraciju za ovaj film pre par godina kada se prvi put susreo sa programom za prepoznavanje glasa. Zanimljivo je da je Spajk u ovom filmu pozajmio glas malom, nervoznom vanzemaljcu iz video igrice.

Film ONA je nežna, futuristička priča o bezvremenoj temi, o ljubavi, koja će prijati svakom emotivnom srcu, kao i onom zahtevnijem filmofilskom oku. Traje 126 minuta, a u našim bioskopima je od 20. marta. Domaća publika je ovaj film mogla premijerno da pogleda na ovogodišnjem FEST-u.