sarajevo

Lynne Ramsay dobitnica Počasnog Srca Sarajeva

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, škotskoj rediteljki, scenaristici Lynne Ramsay biće uručeno Počasno Srce Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala.

Počasno Srce Sarajeva Ramsay će biti uručeno 16. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola, nakon čega će uslediti gala projekcija filma ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDE, sa Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi.

Baziran na knjizi Jonathana Amesa, ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDE je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 2017. godine, gde su mu dodijeljene nagrade za najbolji scenario (ex-aequo) i najboljeg glumca (Joaquin Phoenix).

Rođena u Glasgowu, Lynne Ramsay se smatra jednom od najoriginalnijih i najuzbudljivijih autorki koje danas rade u nezavisnoj kinematografiji. Njena veza s Filmskim festivalom u Cannesu je dugogodišnja, gde je osvojila nagradu žirija 1996. godine za svoj kratki diplomski film SMALLS AND DEATH, a takođe za svoj treći kratki film GASMAN iz 1998. godine. RATCATCHER, njen debitantski dugometražni film, imao je premijeru u sklopu programa Un Certain Regard, za koji je dobila nagradu Posebno priznanje.

Njen sledeći igrani film MORVERN CALLAR premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 2002. godine u sklopu programa Directors’ Fortnight, a dobio je Nagradu mladih za najbolji strani film.

Treći igrani film Lynne Ramsay MORAMO RAZGOVARATI O KEVINU (WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN) je bio jedini britanski film nominovan za Zlatnu palmu u zvaničnoj konkurenciji na Filmskom festivalu u Cannesu 2011. godine. Tilda Swinton je nominovana za Zlatni globus za ulogu u tom filmu. Film je imao nekoliko BAFTA nominacija i osvojio nagradu za najbolju režiju na dodjeli Britanskih nezavisnih filmskih nagrada (BIFA), nagradu za najbolji film na Filmskom festivalu u Londonu i nagradu za najbolji scenario Udruženja pisaca Velike Britanije.

Ramsey je u skorije vrijeme režirala 18. film za Miu Miu antologiju kratkih filmova ŽENSKE PRIČE. Reč je o osjetljivom i katarzičnom kratkom dokumentarcu BRIGITTE o francuskoj fotografkinji Brigitte Lacombe, koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji 2019. godine.

  1. Sarajevo Film Festival održaće se od 11. do 18. augusta 2023. godine.