JSFF social SRB 1280x720 1

Jubilarni Japansko-srpski festival filma

Jubilarni, deseti Japansko-srpski festival filma (JSFF), koji će se održati u periodu od 8. do 12. novembra u bioskopima Cineplexx i u Jugoslovenskoj kinoteci , pod sloganom Trajanje / Lasting, donosi najaktuelnije filmove japanske i srpske filmske produkcije. 

Jubilarno izdanje JSFF-a beogradskoj publici predstaviće četiri programske celine: takmičarsku selekciju dugometražnih i kratkometražnih filmova različitih žanrova i animacije i J-Drame (japanske TV serije) u revijalnom delu programa.  

Dugometražni filmovi će biti prikazani u bioskopu Cineplexx Galerija Beograd i Jugoslovesnskoj kinoteci, gde će se naći i program kratkometražnih filmova i japanskih TV serija (J-Drama), kao i nekoliko masterklasova i panel diskusija (Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova 1 i Muzej Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11).

Festival će otvoriti film “Mama, da li si to ti!?” (Mom, is that you!?)  čuvenog  japanskog reditelja - Jođija Jamade (Yoji Yamada),  8. novembra 2023. godine u bioskopu Cineplexx Galerija, s početkom u 20 časova

Radionice, masterklasovi i izložba

Radionica sa glavnim gostom ovogodišnjeg JSFF-a, britanskim rediteljem Piterom Veberom (Peter Webber) biće održana na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u četvrtak, 9. novembra u 14 časova.

Čuvena kasting direktorka Lusi Lenoks (Lucy Lenox) će takođe na FDU održati predavanje i razgovor sa studentima, u petak 10. novembra u 14 časova, nakon čega će biti upriličen koktel i druženje u Etnografskom muzeju pod nazivom: Meet-up The Actors Home.

Kuriozitet ovog festivala je svakako i premijera remek-dela japanske anime – „Akira“, u četvrtak, 9. novembra u 20h u bioskopu Cineplexx Galerija, kojem će prethoditi jedan od favorita festivala, film „Decembar“, Anšula Čouhana (Anshul Chauhan), od 18 časova. 

Za mlađu publiku izdvajamo debitantsko delo Hajaa Mijazakija (Hayao Miyazaki) „Lupin III: The Castle of Cagliostro“, koji je na repertoaru 12. novembra u 17 časova, dok će u Jugoslovenskoj kinoteci 10. novembra od 20 časova biti prikazano i desetak jednako atraktivnih, kratkih animiranih ostvarenja, među kojima su: „Monolit“, „Odlazak“ (Departure),“Prokleta kamera moga oca“ (My Father’s Damn Camera), „Oblik slona“ (Shape of The Elephant)…

U duhu jubileja, a povodom obeležavanja 120 godina od rođenja Jasuđira Ozua (Yasujiro Ozu), po izboru Ditera Koslika (Dieter Kosslick), dugogodišnjeg direktora Berlinalea, JSFF će prikazati i japanski klasik Tokyo Story. Pre filma, gledaoci će moći da prisustvuju razgovoru o Ozuovom stvaralaštvu koji će voditi Dejan Dabić, Igor M. Toholj i Saša Radojević.

Među zanimljivim domaćim i japanskim kratkometražnim filmovima u Jugoslovenskoj kinoteci tokom trajanja 10. JSFF-a, našli su se: „Pera ne zna kad mu se žena porodila, a kamoli nilski konj“, rediteljke Teodore Arsić, „Tenjisan Textiles“ (Tenđisan tekstili), reditelja Majkla Lajonsa (Michael Lyons), „Levo smetalo“ (Third wheel ), Kevina Hefelina (Kevin Haefelin) , „Dar“( Gift), reditelja Juičiro Nakade (Yuichiro Nakada), „Drugi avgust“, Nađe Petrović i mnogi drugi. 

Raznovrstan filmski i edukativni sadržaj pratiće izložba pod nazivom MOTOKO, digitalne umetnice Vesne Filipović u atrijumu Jugoslovenske kinoteke od 9. novembra.

Žiri u sastavu: Monika Romić (glumica), Peter Webber (reditelj), Ognjen Petković (reditelj) i Masakazu Kaneko (reditelj), odlučivaće o najboljem srpskom i japanskom filmu, dok će o nagradama za kratkometražne filmove odlučivati Maša Šarović (rediteljka), Igor Stanojević (reditelj), Takeshi Sone (reditelj) i Florian Hohr (Nippon Connection).

Celokupan program festivala, kao i satnica projekcija nalaze se na sajtu JSFF-a – jsffest.com

Ulaznice su dostupne na blagajnama Jugoslovenske kinoteke, Cineplexx bioskopa i putem aplikacije CineplexxRS.