50gDKC

Bioskop dobrog filma DKC obeležava 50 godina

Dvorana Kulturnog centra Beograda ove godine obeležava 50 godina postojanja. Zbog svog repertora poznata je kao bioskop dobrog filma. Posebna je i po tome što već pola veka radi 365 dana u godini, ali i po enterijeru bioskopa koji je ostao nepromenjen od osnivanja 1963. godine.

DKC je prepoznatljiv kao bioskop u kome uživaju pravi filmofili, svi oni koji žele da pogledaju vrhunska ostvarenja svetske kinematografije.

Programska urednica KCB-a Vesna Danilović, povodom pedesetog rođendana DKC-a, rekla je: “DKC je bioskop koji je gajio generacije filmofila, koji je oduvek imao edukativnu ulogu.”

Dvorana Kulturnog centra Beograda osnovana je 1963. godine. Zanimljivo je da ovaj bioskop ima istog kinooperatera punih pet decenija, Dragana Veličkovića. Tokom 50 godina rada, kinoprojektor i kabina su tako očuvani da bi mogli da predstavljaju pravi mali muzej.

Prva projekcija filma u DKC održana je 19. oktobra 1963. godine, kada je prikazan animirani film “Solista”, Nikole Majdaka. Ovaj film, povodom godine jubileja, imalu su priliku da pogledaju novinari u Dvorani Kulturnog centra.

Opremu za digitalne projekcije DKC je nabavio prošle godine. Međutim, ovo je i dalje jedini bioskop čiji enterijer nije promenjen već pedeset godina. Bioskopska dvorana ima 373 mesta – stolica koje su pola veka stare.

“Mislimo da je Dvorana Kulturnog centra programski na dobrom putu, na dobrom mestu. Ono što su naša najbolnija mesta jeste sređivanje ventilacionog sistema, grejanja i hlađenja, kao i promena sedišta. Potrebni su nam neki minimalni enterijerski radovi jer želimo da sačuvamo duh ovog mesta.” – rekla je direktorka Kulturnog centra Beograda Mia David, povodom 50 godina DKC-a. Prema njenim rečima, važno je da se ljudima koji vole dobar film, manje komercijalni, pruži isti ugođaj kao gledaocima u multipleksu, a za to je DKC-u potrebna podrška.

Koliko je bitno da se ovaj bioskop očuva i renovira govori i činjenica da su u ovom prostoru ponikle inicijative za nastanak brojnih filmskih manifestacija, među kojima je i FEST. Nekadašnja, dugogodišnja programska urednica Marija Maričić Majdak zajedno je sa Milutinom Čolićem, baš u ovom prostoru, pokrenula ideju o FEST-u.

DKC je učestvovao u organizaciji i bio je domaćin mnogih filmskim događajima, kao što su: Nordijska panorama, FEST, Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, BELDOKS, Slobodna zona, Festival autorskog filma, brojni festivali nacionalnih kinematografija – skandinavskih zemalja, španskog, nemačkog i austrijskog filma…

Svoj jubilej, DKC svečano će obeležiti u septembru “Festivalom odabranih filmova povodom 50 godina”. Omaž DKC-u, prema rečima gosta urednika filmskog programa KCB-a Nebojše Popovića, predstavljaće najgledanij filmovi, ali i oni premijerni.

Do tada, u DKC možete pogledati brojne filmove. Već u aprilu se održavaju dva festivala – Specijalni program Kratkog metra i Dani austrijskog filma. Šesti Španski metar planiran je za maj, dok će u avgustu biti prikazani filmovi sa internacionalnog filmskog kampa Interakcija.