Kzn Nebeska tema 23.03.2016 2

Uskoro počinje snimanje Nebeske teme

U novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke  održana je konferencija za novinare povodom početka snimanja dokumentarnog filma o Vladi Divljanu „Nebeska tema“.

Na konferenciji su govorili scenarista i reditelj filma Mladen Matičević, glumac Svetozar Cvetković koji će biti u ulozi naratora, muzičari i dugogodišnji Vladini saradnici i prijatelji Srđan Gojković Gile i Aleksandar Šandorov, kao i ugledni publicista Momčilo Moma Rajin.

Reditelj Matičević je istakao da motiva za snimanje ovakvog filma ima mnogo, ali da on izdvaja dva:

„Divljan je jedan od najvećih pevača, kompozitora, kantautora bivše Jugoslavije, i jedna od najvećih vrednosti pop kulture na ovim prostorima. Imam i lični motiv, jer sam odrastao uz njega i novi talas. Naš način razmišljanja i doživljaj sveta formirao je Vlada sa svim drugim muzičarima novog talasa“.

Matičević je dalje istakao:

„Divljanov značaj je nemerljiv. Za mene je u rangu Bouvija i Lenona. Čast mi je da snimam film o čovek koji je moj veliki heroj. Ovo je moj najvažniji film u emotivnom smislu. On će biti kombinacija dokumentarnog i igranog filma, savremeni dokumentarni filmovi i u svetu se sada tako snimaju. Poput planetarno poznatih ostvarenja tog tipa, naš film biće produkciono na visokom nivou“.

Svetozar Cvetković je istakao da je u pitanju jako značajno ostvarenje:

„Mi svi koji govorimo na ovoj konferenciji predstavljamo neko vreme, što je danas jako neuobičajeno, kad nije postojala razlika u shvatanju rokenrola, klasike, scenske umetnosti, baleta, filma… Vlada je upravo bio prototip takve širine. Ovaj film bi trebao da postavi Vladu i to vreme na za mesto koje oni, neumitno, zaslužuju“.

Pijanista i profesor na Fakultetu muzičke umetnosti Aleksandar Šandorov, Divljanov kum, uzbuđen je i srećan što učestvuje u ovom projektu:

„Od trenutka kad me je Matičević pozvao, osetio sam veliku žalost što radimo za čoveka koji više nije sa nama. Vlada nas, međutim, nikad neće napustiti, niti ćemo mi njega. Želim da ispričam priče ne iz ugla scene, već da predstavim Vladu kao nekog ko je toliko uživao u životu“.

Srđan Gojković Gile je istakao veliku muzičku vrednost koju će ovaj dokumentarni film imati:

„Tu je Divljanova muzika koja već postoji, a Vlada je jedan od najvećih autora na ovim prostorima. Bio je najtalentovaniji predstavnik generacije novog talasa u Jugoslaviji. Najbolji od nas je otišao. Ovaj film je bitan za budućnost, ostaće kao spomenik liku i delu bitnog čoveka. Vlada je imao brojne talente – bio je tekstopisac, pevač, gitarista, kompozitor… Sve ono što je potrebno za bend kadav su bili Idoli, kasnije Old Stars bend i sve ostalo. Imam puno poverenje u Mladena zbog njegove poštovanja i ljubavi prema Vladi, ne sumnjam da će film biti dobar“.

Moma Rajin je, krajem sedamdesetih, kao urednik muzičkog programa beogradskog SKC-a imao ogroman udeo u „eksploziji“ novog talasa:

„Veliki autori imaju privilegiju da, i posle smrti, njihovo delo nastavlja život. Vlada je ostavio miris i pečat. Umeo je svoju privatnost da zaštiti pažljivo i ljubomorno. Uvek je bio vedar, prisan, negovao je prijateljstva“.

Rajin je podsetio da se u petak u UK „Parobrod“ (19 časova) otvara izložba posvećena Vladi Divljanu, kao i da će krajem meseca u Domu kulture „Studentski grad“ biti organizovano veče posvećeno Vladi.

„Krajem ove godine izlazi i knjiga Predraga Popovića o Divljanu. Kad se skupe svi ti delovi slagalice, moći ćemo, na kraju, da kažemo da smo bolje upoznali i razumeli Vladu“, podvukao je Rajin.

U filmu će, pored učesnika konferencije, sudelovati i bivši „Idoli“ Zdenko Kolar i Srđan Šaper, zatim Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Petar Peca Popović, Mladen Juričić Max, Goranka Matić, Dina Divljan, Stevan Divljan i Pavle Divljan, Emil Tedeschi, Predrag Popović, Dušan Strajnić (Stray Dogg), grupa Darkwood Dub“, Dušan Kojić Koja i drugi, a spisak još nije konačan.

Ovo ostvarenje će aplicirati za sredstva na konkursu Filmskog centra Srbije, a očekuje se i podrška Grada Beograda s obzirom da je Divljan, kako se ističe, bio jedan od simbola prestonice Srbije. Rad na filmu počinje 15. aprila, a ideja je da se sve završi na jesen. O terminu premijere je, kako kaže Matičević, još uvek rano pričati.