Yuval 1

TV5MONDE na 13. Beogradskom festivalu igre

U okviru Beogradskog festivala igre, 20. marta od 20 časova u Beogradskom dramskom pozorištu biće izvedena predstava “Are Friends Electric?”, Kompanije Juval Pika iz Francuske, a biće organizovani i TV5MONDE frankofoni susreti u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji gde će se okupiti frankofoni novinari, profesionalci iz sveta kulture, frankofonih ambasada.

U predstavi je korišćena muzika grupe Kraftverk, Franca Šuberta i Olivijea Renufa, a izvode je Julie Charbonnier, Madoka Kobayashi, Fernando Carrión Caballero, Jérémy Martinez, Adrien Martins, Alexander Standard.

[su_quote cite=”kaže koreograf Yuval Pick.”]U ovom projektu, želeo sam da koristim postojeće muzičke komade, kako bih pokrenuo neku vrstu kolektivnog sećanja. Odabrao sam istraživanje muzike i univerzuma sastava Kraftverk, kao nastavak osvajanja prostora koji se definiše kroz dinamičnu vezu između društvenog i individualnog. Odlučio sam se za period od 1974 do ‘78. godine, u kome su objavljeni albumi “Autobahn”, “Radioactivität”, “Trans-Europa Express” i “Die Mensch-Maschine”. Njih karakteriše analogni zvuk i ritam koji podseća na otkucaje srca, pokrete izazvane disanjem i hodom, muzički gest preveden na ljudsku skalu. Ovaj period njihovog putovanja, tumačim kao pronalazak novog evropskog romantizma, koji nudi drugačiju perspektivu Čoveka i njegovog okruženja. U XIX veku, ideal Čoveka i prirode zamenila je volja za preživljavanjem usred naleta urbanizovanog i mehaničkog sveta. Istražujući „crnu kutiju“ Kraftverka, pronašao sam brojne zanimljive elemente koje bih želeo da uvrstim u svoju priču. Oni će mi dopustiti da pomešam različite muzičke slojeve, gradeći dinamične i promenljive privremenosti. [/su_quote]

Ove godine, TV5MONDE je po prvi put partner Beogradskog festivala igre i omogućio je svojim gledaocima u celoj Evropi da gledaju spot ovogodišnjeg Festivala igre.  Beogradski festival igre, kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u zemlji i šire okuplja publiku koja prepoznaje pluralističke vrednosti, kulturni diverzitet i savremeni umetnički izraz.

Mesec mart je posebno važan za TV5MONDE, jer je to mesec Frankofonije koji ima bogat program i u Srbiji. TV5MONDE je televizija frankofonije i zemalja članica Međunarodnog udruženja frankofonije gde je Srbija zemlja posmatrač. Samim tim, ova televizija želi da uspostavi saradnju sa najvećim filmskim festivalima u Srbiji, kako bi ostalu frankofonu publiku u svetu upoznali sa kulturnom raznolikošću.

[su_box title=” TV5MONDE” style=”soft” box_color=”#b8de61″ title_color=”#000000″]U Srbiji TV5MONDE ima misiju javnog servisa kako bi pojednostavili emitovanje programa opšteg karaktera i visokog kvaliteta na francuskom jeziku. Više od toga,  TV5 daje podršku za učenje francuskog jezika profesorima i učenicima zahvaljujući besplatnom pedagoškom materijalu koji je dostupan svima na sajtu http://www.tv5monde.com. U Srbiji, stotinak profesora koristi ovu metodu.[/su_box]