Svi u kosmos 0018

„Svi u Kosmos!“ povodom 50 godina DOB-a

Pod naslovom „Svi u Kosmos!“ i podnaslovom „12 svemirskih trenutaka u stripu 1964-2014“ na staklenoj fasadi Doma omladine Beograda u Makedonskoj ulici postavljena je ambijentalna izložba stripa na velikim formatima, povodom obeležavanja 50 godina rada DOB-a, kao deo akcije „50 poklona za 50 godina“.

Reč je o još jednoj inovaciji Doma omladine Beograda, koji i deo svoje fasade pretvara u galeriju na otvorenom. Tu će svoje radove izlagati, pre svega mladi, autori različitih pravaca i žanrova likovnih i primenjenih umetnosti.

 Izložba „Svi u Kosmos!“ namenjena našim sugrađanima i svim prolaznicima, organizovana je u saradnji sa Udruženjem stripskih umetnika Srbije, a selektori su Zoran Stefanović i Borivoje Grbić. Ovo je prva u seriji izložbi posvećenih modernoj kulturi i umetnosti u razdoblju 1964-2014, u sklopu svečanog programa DOB za ovu godinu.

Tema izložbe je nadahnuta novim svemirskim programima, ali i 45. godišnjicom od spuštanja čoveka na Mesec. U Srbiji se stripovi na svemirske teme rade od sredine 1930-ih, razdoblja kada je Beograd bio najproduktivniji umetnički centar stripa u Evropi, a renesansa ovog važnog žanra počela je sa svemirskom erom, kasnih 1950-ih, i traje do danas.

U dvanaest celina izloženo je 36 radova srpskih autora, u nekim slučajevima nastalih u saradnji sa kolegama iz Francuske i Hrvatske, a objavljivanih širom sveta.

USUS i Dom omladine su u decembru i januaru takođe organizovali veliku nacionalnu izložbu stripa sa više od 200 autora, kao i najposećeniji beogradski umetnički kurs za decu i omladinu, posvećen stripu i ilustraciji u okviru projekta „Raspust za Dž“, pod vođstvom mentora Vladimira Vesovića.