taxi theheran1

Slobodna Zona: Taksi Džafara Panahija

Slobodna Zona predstavlja film Taksi Džafara Panahija, koji je osvojio nagradu Zlatni medved na filmskom festivalu u Berlinu početkom ove godine.

Taksista po imenu gospodin Panahi, kako mu se u filmu obraćaju njegovi putnici, krstari u žutom taksiju ulicama Teherana. Njegov „uređaj protiv lopova“ pričvršćen na komandnu tablu automobila, u stvari je (skrivena) kamera koja kao u ispovedaonici beleži fragmente života taksiste i njegovih saputnika. Njegov pravi identitet brzo otkriva jedan od saputnika – taksista je Džafar Panahi, proslavljeni filmski reditelj kome je država Iran zabranila da režira, piše scenarija, daje intervjue sve do 2030. godine.

Ovo nije film ogorčenog čoveka bez nade, naprotiv. Taksi pulsira životom i mami osmeh – najsubverzivniji od svih načina borbe protiv represije i nepravde.

Sa jednim od njegovih najznačajnijih filmova Ovo nije film, prokrijumčarenim iz Irana na USB stiku sakrivenim u kolaču, Slobodna zona je svečano otvorena 2011. godine.

[su_highlight]Podsećamo vas da karte za film Ejmi, koji otvara Slobodnu Zonu 5. novembra u Sava centru, možete kupiti od danas na biletarnicama Eventima i Sava centra po ceni od 500 dinara.[/su_highlight]