le studio i rain dogs

Premijera: Vojcek

 

“Vojcek”, jedan od osnovnih komada svetske dramske baštine, pisan od, za istoriju pozorišta još značajnijeg pisca, Georga Bihnera, biće premijerno izveden u teatru Le Studio u petak, 13. novembra, u 20 časova.

Muzička režija: Nikola Krstić/Rain Dogs

Glume: Rain Dogs i glumci teatra Le Studio

Inspirisani postavkom ovog dela od strane američkog muzičara Toma Vejtsa koji je Vojceka postavio kao mjuzikl 21. veka, oko srpske verzije ove drame okupila se ekipa teatra Le Studio i muzički sastav Rain Dogs, čuveni tribute bend ovog legendarnog muzičara.

“Vojcek” je ekspresivni komad koji se bavi ludilom, opsesijom i ubistvom, u kom je Bihner progovorio i precizno opisao sliku jednog duboko uzdrmanog sveta u kome je suprotstavio privatnu, pojedinačnu ljudsku patnju i cinični ravnodušni haos nasuprot njoj. Simptomi takve dijagnoze društva manifestuju se, ili kroz agresivno ispoljavanje moći, ili kroz suštinsku nemoć pojedinca.

Zadatak umetnosti je da o tome priča, jer umetnost to i “oseća”. Zato su se oko Vojceka okupili muzičari koji šire glas, harizmu i poruku legendarnog Toma Vejtsa, sastav Rain Dogs i ekipa teatra Le Studio, čiji je glavni moto “pozorište živi” – kako bi progovorili o svemu onome što je mučilo Bihnera, a što je ujedno i dijagnoza trenutka u kom živimo.

Takva, granična stanja društvene psihologije i individualnog ponašanja o kojima govori Vojcek, pratiće i izvedbenu formu, pa će se ona kretati trasom između koncerta i pozorišne predstave, ali i interakcijom između ovih i svih ostalih elemenata u predstavi.