DSC04689

Premijera: Tramvaj zvani želja

U pozorištu Zvezdara teatar održana je konferencija za medije povodom premijere Tramvaj zvani želja, koja će biti izvedena u subotu, 14. novembra u 19:30h na sceni Bata Stojković.

Na konferenciji su govorili reditelj Stefan Sablić, glumci Jelena Đokić, Paulina Manov, Ivan Jevtović, kostimografkinja Valentina Obradović i scenograf Mihailo Mošesku.

Reditelj, autor adaptacije i izbora muzike Stefan Sabljić o novoj predstavi je rekao:

“Krenuo sam u ovaj projekat siguran da je ovo dobra teatarska literatura i da ću naići na neiscrpno bogatstvo mogućnosti osvetljavanja likova, situacija i tema koje ostaju za večita vremena. Najšire govoreći ovo je priča o ljudima koji se bore za egzistenciju i društvu gde nema milosti u momentu kada se sve mogućnosti zatvore.

Ne postoji pružena ruka od strane najbližih već se problem rešava definitivnim odbacivanjem materijalno i psihički posrnule osobe. Vreme u kojem se čovek za čas nađe na ulici a kada se to desi ni najbliži nemaju milosti za gubitnika već ga surovo otpisuju.

U tako dobroj literaturi sa lakoćom sam odstranio sve ono što pripada staroj dramaturgiji i pronalazio sam u likovima današnje ljude koje poznajemo i prepoznajemo. Ova drama se bavi temama koje su veoma aktuelne, nažalost za večita vremena, pa tako i u našem društvu: nasilje u porodici, zlostavljanje žena, beda i nemaština, fizička i duhovna.

Društvo koje ne prepoznaje lepotu, tananost, duhovnost, odbacuje ih i osuđuje na propast.

Kroz ovaj inspirativni tekst nailazio sam na tragove Čehova a takođe i na frojdovsku erotiku nesvesnog, zakopanu duboko u tami koja se u ovim likovima ispoljavala kroz pobunu, očaj, agresiju, nemoć…”

Predstava Tramvaj zvani želja nastala je po tekstu Tenesija Vilijamsa.