image005 6

Neka vrsta radosti

Muzej savremene umetnosti organizuje vođenje kroz izložbu Radoša Antonijevića “Neka vrsta radosti” u sredu, 22. aprila u 18 časova u Salonu MSU (Pariska 14).

Vođenje će održati umetnik Radoš Antonijević i autor izložbe, kustos Salona MSU Una Popović.

Radoš Antonijević u svom radu ispituje medij skulpture i njegove granice. Antonijevićeva dela najčešće problematizuju pitanja materije, materijalnog, upotrebe i percepcije. Za razliku od skorašnjih samostalnih izložbi i već ikoničnih radova kao što su ”šatori – crkve” i ”lični muzeji savremene umetnosti”, izložba poetskog ali vrlo subjektivnog i sugestivnog naslova – ”Neka vrsta radosti” – okreće se upravo ka problematici predmeta i umetnikovom odnosu prema njemu.

Na izložbi u Salonu MSU predstavljeno je pet novih radova: tri prostorna objekta (”Šator Lovćen”, ”Kamen sa Meseca”, ”Kapsula”) i dve zidne instalacije (”Savršenstvo” i ”Groblje”). Svaki rad deluje samostalno, izdvajajući se kao dominantan predmet osobenog značenja, ali može da predstavlja i sastavni deo jedne veće celine. Koristeći motive iz popularne kulture (skulpturu ”Kapsula” izrađenu po modelu malog kosmičkog broda iz filma “Odiseja u svemiru 2001” Stenlija Kjubrika) ili upotrebne objekte iz spoljnjeg sveta (instalacija ”Savršenstvo” sačinjena od 36 saobraćajnih znakova), Antonijević otvara i nudi razmišljanje o odnosu umetnika i predmeta, načinu delovanja sopstvene umetničke produkcije, mestu vajarstva u toj produkciji, materiji i materijalnosti kao datosti, kao činjenici.

 Izložba traje do 11. maja u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14). Može se pogledati svakim danom od 12 do 20 časova, osim utorkom.

 Foto: Saša Reljić  (Sa otvaranja izložbe “Neka vrsta radosti” Radoša Antonijevića, 8. april, Salon MSU)