Montifff: Prvi festival žanrovskog filma u Crnoj Gori

Ovogodišnju kulturnu sezonu na primorju zatvoriće prvo izdanje novouspostavljenog filmskog festivala – Montenegro International Fantastic Film Festival, ukratko Montifff. Festival traje od 9. do 11. oktobra, a projekcije će se održavati u Zbirci pomorskog nasljeđa, Centru za kulturu Tivat, i po prvi put u ovom delu sveta – u podmornici Heroj u Porto Montenegru. Ulaz na sve programe je besplatan.

Tokom tri festivalska dana ljubitelji filma uživaće u kratkim, dugometražnim i filmovima za decu, kao i predavanjima, panel diskusijama i druženju sa internacionalnim filmskim stvaraocima.

Filmskih festivala u regionu ne manjka, ali čini se da je žanrovski film uvek skrajnut u odnosu na bioskopske hitove, pa čak i autorski film. Montifff ima za cilj da popuni tu prazninu i istakne u prvi plan upravo trilere, horore, naučno-fantastična i bajkovita ostvarenja. “ U Los Anđelesu vidimo da se najnoviji festivalski trend širi po svetu i ja sam želela da Crna Gora bude među prvim zemljama u regionu koja će vidjeti oživljavanje kvalitetnog autorskog žanra” rekla je Gala Goliani, mlada holivudska rediteljka i direktorka festivala.

Festival počinje sa projekcijama u petak, a svečano otvaranje je zakazano za subotu, 10 oktobra, sa početkom od 19h u Centru za kulturu Tivat.

Nakon otvaranja, publika će pogledati aktuelni festivalski favorit – austrijski film Goodnight Mommy nominovan za Oskara 2016Reditelji filma Severin Fiala i Veronika Franc će svečano proglasiti prvi Montifff otvorenim, a nakon projekcije otvaranje će se nastaviti u Porto Montenegru.

Gost koji stiže iz Velike Britanije biće Džonatan Ingliš, reditelj filma Ironclad, koji će takođe biti prikazan na Festivalu. Džonatan je nastavak svog filma snimao u Srbiji i u okviru festivala će učestvovati na panel diskusiji o produkciji filmova u regionu.

Publika će takođe imati ekskluzivnu priliku da pogleda dva filma do sad neprikazana u Evropi- Queen of Blood Female Werewolf kanadskog reditelja Krisa Aleksandra, urednika čuvenog filmskog magazina Fangoria. Takođe premijerno biće prikazan i film Myling iz Norveške.

Reditelji Branko Baletić i Milan Todorović učestvovaće u diskusiji o žanrovskom filmu u regionu i predstaviće svoja dva ostvarenja- Lokalni vampir Mamula.

32 kratka filma su podeljena u 6 blokova – 2 sa domaćim ostvarenjima pod nazivom “Balkan blok”, i 4 sa internacionalnim filmovima koji dolaze iz Amerike, Kanade, Grčke, Španije. Kipra, Srbije, Bosne i Japana. Za najmlađe će biti upriličene popodnevne projekcije „strašnih“ filmova za decu, a iskusni fanovi horor filma u kasnim večernjim satima uživaće u klasičnim ostvarenjima nedavno preminulog Vesa Krejvena.

Prava poslastica biće projekcije filma Das Boot (Podmornica) koji će tokom celog dana biti puštan u podmornici Heroj P-821. 

Svečano zatvaranje obeležiće projekcija sci-fi filma The Visit koji dolazi sa preporukama ovogodišnjeg Sundance Festivala. O svim detaljima programa, filmovima i festivalskim aktivnostima možete se informisati na sajtu www.montifff.com 

Festival je podržan od strane Porto Montenegra, Crnogorske kinoteke, i grada Tivta.