Vrat od stakla foto Nenad Petrovic1

JDP: VRAT OD STAKLA

Premijera predstave Vrat od stakla na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta večeras, 5. oktobra u 20 časova predstavlja novi komad autorke Biljane Srbljanović, u kome igra, pored ostalih proslavljenih glumaca, i Vesna Trivalić, kojoj je ovo prva premijera u pozorištu nakon pauze od 17 godina. Reditelj predstave je Jagoš Marković, a na sceni će biti i Jelisaveta Sablić, Anita Mančić, Dragan Mićanović, Irfan Mensur, Milica Gojković, Marko Janketić, Miloš Samolov, Slobodan Tešić, Bojan Lazarov i Ana Čarman. Predstava traje 2h.

Komad Biljane Srbljanović Vrat od stakla odvija se u krugu beogradske porodice, u kojoj, kako to često biva, pod jednim krovom žive tri generacije. U povišenoj porodičnoj atmosferi, svako nosi nasleđe svoje mladosti. Čehovljevski složeni odnosi među članovima neobične porodične zajednice, prepliću se sa preciznim autorkinim uvidima u društvenu situaciju iz generacije u generaciju. Bolna verodostojnost komada, napisanog po porudžbini Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ne umanjuje njegovu duhovitost. Naprotiv: u predstavi se smenjuju protivrečne emocije – od urnebesnog smeha do tužnih istina.

Reditelj Jagoš Marković, koji je za svoju novu predstavu, na konferenciji za novinare, rekao da je odlična i da on za tu tvrdnju lično garantuje, dobitnik je preko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada od kojih se izdvajaju: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Podgorice, Nagrada „Mića Popović“, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“ i „Ardalion“, Sterijina i Nušićeva nagrada.

U Bugarskoj je održan festival „Balkan čita Jagoša“ u okviru koga su četiri reditelja radila njegov tekst Govornica.

Vrat od stakla je prva premijera JDPa u novoj sezoni, i nastala je po naručenom tekstu. Njegova autorka Srbljanović imala je šest praizvedbi svojih drama u ovom pozorištu, dok reditelj Marković kaže da jedva čeka da publika zauzme svoja mesta.