GBH

Film Grand Budapest Hotel

Film “Grand Budapest Hotel” stiže 6. marta u bioskope! Novo ostvarenje kultnog reditelja Vesa Andersona okuplja fantastičnu glumačku ekipu!

Uz raskošnu scenografiju i proverenu glumačku ekipu, nova komedija Vesa Andersona „Grand Budapest Hotel“ na veliku radost domaće publike stiže već 6.marta na redovan bioskopski repertoar u distribuciji MegaCom Filma. Za film se na ovogodišnjem 42. Festu tražila karta više i projekcija 5. marta je rasprodata!

 Film „Grand Budapest Hotel“ rekonstruiše avanture Gustava H., legendarnog konsijerža čuvenog evropskog hotela između dva rata, i belboja Mustafe, dečaka koji postaje njegov najverniji prijatelj. Film prikazuje krađu i povratak neprocenljivo vredne renesansne slike, kao i bitku za ogromno porodično bogatstvo u vreme dramatičnih promena u Evropi.

Prema rečima reditelja Vesa Andersona, priča se fokusira na odnos između dva lika, iskusnog konsijerža (Rejf Fajns) i hotelskog potrčka (Toni Revolori): „Nalik mnogim prethodnim zamislima, imao sam dve ideje koje sam međusobno spojio. Jedna je bila lik koga Rejf tumači, a druga se odnosila na „Euro priču“ smeštenu u period prve polovine 20. veka za koju su me inspirisale knjige austrijskog pisca Štefana Cvajga”. Radnja filma se najvećim delom odvija u 1932. godini, ali kako Anderson kaže: „To je izmišljena zemlja sa izmišljenim ratom, koji je zapravo spoj dva svetska rata”.

Rejf Fajns tumači Gustava H. promiskuitetnog nastojnika, koji je ukrao srce stare bogatašice Madam D. (Tilda Svinton). Međutim, Madam D., iznenada umire, a prema testamentu koji je pronađen, otkriva se da je Gustavu ostavila sliku neprocenljive vrednosti. Priča se komplikuje činjenicom da sin preminule bogatašice ni pod kojim uslovima ne želi da se odrekne slike, i Gustav odlučuje da je ukrade. U tom naumu, pomaže mu potrčko Ziro Mustafa (Toni Revolori) za koga se ispostavlja da je njegov najodaniji prijatelj!

Uz Fajnsa i Brodija, još 15 poznatih imena se pojavljuje u filmu (Edvard Norton, Bil Marej, Oven Vilson, Sirša Ronan, Džef Goldblum, Džud Lo, Vilem Dafo, Harvi Kajtel, F. Mari Ejbraham…), što „Grand Budapest hotel” čini jednim od „najzvezdanijih” glumačkih postavki u istoriji Holivuda.