1 Artez by Marko Ćurić

Film Elis i u Beogradu

Beograđani će imati priliku da pogledaju  film Elis o kojem se poslednjih meseci priča u celom svetu, na donatorskoj art of the awareness night koju organizuje Centar film uz podršku Delegacije Evropske unije, a koja će biti održana u petak 20. novembra u 20h uO.U.R. baru, Beogradska 71. Cilj događaja je prikupljanje priloga za izbeglice iz Sirije kao i podizanje masovne svesti o situaciji migranata.

Trajanje filma je 15 minuta i premijerno će biti prikazan širom sveta u periodu od 9. do 22. novembra.

Nakon premijere filma, naš poznati street art umetnik Andrej Žikić (Artez), izvešće uživo crtanje grafita na temu filma i aktuelne migrantske krize.

Osim humanitarnog karaktera, ovaj događaj će pružiti dobru zabavu i druženje. Posle premijere i performansa, veče se nastavlja žurkom u klubu O.U.R. Bar. Za gramofonima će biti neki od naših najboljih DJ-eva.

O filmu „Ellis“: U avgustu 2014. godine, JR je dobio ponudu da radi na napuštenom ostrvu Ellis. Ovo ostrvo, koje se nalazi pored Kipa Slobode, je veoma specifično – prebivalište za 12 miliona migranata  od 1892. do 1954. godine. Na južnom delu ostrva, nalazi se i bolnica za migrante. JR je tokom svoje posete ostrvu kreirao mnoge instalacije u ovoj zgradi, a tom prilikom je snimljen i dokumentarni film. Cilj projekta je oživeti sećanje na ostrvo Ellis i migrante koji su pristizali sa svih strana sveta, ostavljajući svoje porodice i prošlost iza sebe, u strahu da mogu biti vraćeni. Prisustvo ovih ljudi, koji su oblikovali identitet moderne Amerike, i dalje se može osetiti među zidovima ove građevine. Ovo je prilika da se interpretiraju priče ovih ljudi kroz umetnost.

U glavnoj ulozi ovog ostvarenja je oskarovac Robert de Niro, a režiju potpisuje JR iz Francuske, jedan od najvećih svetskih street art umetnika. Film je rađen po scenariju oskarovca Erika Rota (Eric Roth).

https://www.youtube.com/watch?v=DKUab3OHMtg