Andre Gallon 2 resized
Andre Gallon

Dani Smiljane Mandukić treći put u Beogradu

Umetničko-edukativna manifestacija posvećena velikoj koreografkinji Smiljani Mandukić biće održana i ove godine u junskom i oktobarskom terminu, a počinje 8. juna u Bitef teatru premijerom plesne predstave Iverje Hleb teatra, prema konceptu Sanje Krsmanović Tasić, koja potpisuje i režiju i koreografiju na muziku Jugoslava Hadžića.

Početna tačka procesa rada na predstavi „Iverje” je anamneza tri generacije članova porodica Kojadinović, Đorđević, Minić i Gallon, neizlečivo zaraženih igrom.

flajer a5 sm2018 resized

Plesni susret 20-godišnjeg Andrea Gallona, igrača Orlando Baleta (SAD) i njegove bake Natalije Đorđević, stare 95 godina, nekadašnje igračice Smiljane Mandukić i kasnije balerine u Narodnom pozorištu, kao i igrača više generacija, pokušaće da odgovori na pitanja: Da li postoji genetsko pamćenje pokreta? Da li se ljubav ka igri prenosi sa generacije na generaciju? Koja su fizička ograničenja koje godine donose, i da li se može jednako uzbudljivo i nadahnuto igrati rukama, glavom, očima?

Uz Andréa Gallona i Nataliju Đorđević, u predstavi igraju i Jelena Minić GallonGordana Kojadinović BalićDanica GallonLjupče ĐorđevićSara Tasić i Divna Petrović. Nastupaju i članovi grupe Starogradska Srbija (Stanislav Rakulj, Katarina Latinović, Voja Zlatanović, Bilja Ilić, Dragoljub Denić, Dušica Aleksov, Božidar Pribaković, Vesna Uskoković i Zoran Đorđević).

U predstavi se koriste delovi baleta “Krcko Orašćić” (Щelkúnčik) Petra Iljiča Čajkovskog, kao i varijacije iz baleta “Gusar” (Le Corsaire) Adolfa Adama.

Scenu i total dizajn osmislila je Anastasia Tasić, kostim je delo Hleb teatra, za fotografiju je zadužena Lidija Antonović, a za video Milutin Labudović.

Uoči predstave “Iverje”, treće izdanje manifestacije Dani Smiljane Mandukić biće otvoreno na Trgu Mire Trailović plesnim programom “Trgovi plešu – pokreti Smiljane Mandukić” na muziku Jugoslava Hadžića. Taj program, biće izvođen ispred Bitef teatra i 9. i 15. juna.

Zasto ti 2

Za 9. jun, takođe u Bitef teatru, najavljena je plesna predstava maturanata Odseka za savremenu igru Baletske škole “Lujo Davičo” u Beogradu “Zašto ti?” o potrazi za identitetom.

Koreografiju potpisuje Jakša Filipovac, a igraju: Sandra MiloševićMarina JovanovićAnđela Aranđelović, Una VujoševićAnđelika JovanovićJelena StanićMilica Prokić,Lana PetrovićMilica Tančić i Tamara Tomašević.

Nakon predstave sledi razgovor sa publikom, koji će moderirati Jelena Kajgo.

Organizatori su za 15. jun u Ustanovi kulture Stari grad najavili predstavljanje knjige „Tako je počelo, da se ne zaboravi“ Milice Zajcev, kojim počinje obeležavanje 112 godina od rođenja Smiljane Mandukić. Ujedno će biti proslavljen njen 111. rođendan tradicionalnim druženjem “Večernja kod Be Be” uz umetnički program.

Dani Smiljane Mandukić održani su prvi put u junu 2017. godine povodom četvrt veka od smrti te umetnice.

Manifestacija je osmišljena kao vid edukacije novih naraštaja o ličnosti i delu te važne koreografkinje, ali i zbog arhiviranja, digitalizovanja i čuvanja od zaborava važnog segmenta istorije i tradicije srpske umetničke igre, kao i zbog vidljivosti i podrške aktuelnim i budućim domaćim umetnicima, igračima i koreografima savremene igre. Cilj projekta je podsećanje na život i delo Smilje Mandukić, na njenu ulogu i značaj u etabliranju savremene igre u Srbiji, ali i poziv na preispitivanje i kritički osvrt na položaj i situaciju savremene igre u Srbiji u 21. veku, na situaciju savremenih i samostalnih umetnika iz oblasti plesa onda i sada.

smiljana mandukic

Smiljana Mandukić (1908-1992), plesačica, koreografkinja i plesna pedagoškinja, jedna od začetnica savremene umetničke igre u Srbiji.

Rođena je u Beču, ali je živela je stvarala u Beogradu, gde je osnovala i više od tri decenije vodila plesnu trupu Beogradski savremeni balet Smiljane Mandukić, u okviru koje je ostvarila više desetina vrednih koreografija.

Autorka je knjige “Govor tela” o svom konceptu rada na pokretu.

Umetnički i pedagoški rad Smiljane Mandukić obeležio je mnoge stvaraoce i pedagoge savremene umetničke igre na domaćoj sceni. Udruženje baletskih umetnika Srbije od 2012. godine dodeljuje nagradu “Smiljana Mandukić” za najbolju interpretaciju savremene igre.