beogradski festival 150316 foto dusan mienkovic 0288
Beograd 15.03.2016. konferencija za novinare, foto: Dušan Milenković

63. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma 

63. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma održaće se u Domu omladine od 20. do 26.marta, najavljeno je na  press konferenciji održanoj u Skupštini grada. Tokom festivala biće prikazano 78. filmova u takmičarskim selekcijama, i 31. film u revijalnom programu.

Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda i predsednik odbora festivala, je istakao da je ovo festival sa možda najdužom tradicijom u zemlji, regionu pa i Evropi. Iz godine u godinu se povećava broj filmova, nagrada i kvalitet autora. Takođe izrazio je zahvalnost svima koji su pomogli održavanje festivala – CEBEF-u, Sekreterijatu za kulturu i Ministarstvu za kulturu, kao i Filmskom centru Srbije i kompaniji Lukoil, glavnom sponzoru.

Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, istakao je da ovaj festival predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija u našoj zemlji. „Duga i bogata tradicija ovog festivala predstavlja zlatni presek svega onog što je važno u filmskoj oblasti u poslednjih šezdesetak godina. Autori koji su kasnije sticali slavu i reputaciju u svetu prve nagrade dobijali su upravo na ovom festivalu, Krsto Škanata, Ante Babaja, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev i mnogi drugi.“- rekao je gradski sekretar. On je takođe pomenuo da je ove godine izdvojen 15% veći budžet za organizaciju u odnosu na prošlu godinu, u cilju stimulacije i unapređivanja ove značajne kulturne manifestacije.

Nenad Popović, umetnički direktor festivala, istakao je da je smanjen broj filmova u odnosu na ranije godine, i da je publici ponuđen zgusnutiji program, s namerom da se izostave dokumentarci koji više priliče televiziji, kako bi se akcenat stavio na filmsku formu. „Zgusnjavanjem prikazujemo filmove sa velikim f“ –rekao je Nenad Popovic. Značajna promena je i takmičarska selekcija u kojoj su dokumentarni filmovi iz jugoistočne Evrope, budući da su nam oni tematski i kulturološki bliski. Najavio je i da će festival otvoriti kratki dokumentarni film Varičela, kao i jedan od najboljih dokumentaraca iz prošle godine, Porodični posao. A da će u okviru festivala biti dodeljeno ukupno 15 nagrada, jedna za životno delo, nagrade za najbolji film u svakoj selekciji, kao i nagrade za najbolju kameru, montažu, dizajn zvuka ili kompoziciju koje se dodeljuju isključivo domaćim filmovima. Gran pri festivala biće dodeljen najboljem kratkometražnom filmu kao i najboljem dokumentarnom filmu.

Nada Savić, programski direktor festivala, upoznala nas je sa programom festivala koji se sastoji iz revijalne selekcije i takmičarske selekcije koja sadrži kratkometražni filmovi u tri kategorije, animirani, dokumentarni i igrani. U okviru svake kategorije postoji podela na domaće, strane i filmove iz jugoistočne Evrope.

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, istakao je da oni pružaju podršku jer žele da se kinematografija u celini razvija. Takodje podrška je i u nagradama tokom takmičarskog programu, kao i u održavanju radionica čiji je cilj da razviju dijalog između publike i filmskih profesionalaca.

Marko Popović, urednik filmskog programa Doma omladine, istakao je da je ta institucija fokusirana na filmove koje publika ne može da vidi u redovnoj distribuciji, autore i žanrove koji su van mejnstrima, zbog čega mu je izuzetno drago da baš Dom omladine ove godine može da ugosti festival, posebno zbog radionica na kojima se stvara neverovatna kreativna energija.

Milan Lazović, direktor CEBEF-a, spomenuo je i da će festival ugostiti veliki broj domaćih i stranih gostiju, kao i da je najvažniji činilac upravo publika, kojoj se izašlo u susret simboličnom cenom karte od 200 dinara, koje su u prodaji.