Post BJF40

Večeras počinje 40. Beogradski džez festival

Kasni večernji program otvaraju Émile Parisien Quartet i „Quartabê“ sutra, 25. oktobra u Domu omladine Beograda

Beogradski džez festival, naša svakako najstarija i međunarodno najznačajnija džez manifestacija, ove godine slavi jubilarni 40. rođendan, a počinje večeras, 24. oktobra. na sceni Mts Dvorane, u organizaciji Doma omladine Beograda, kada će biti održana dva koncerta otvaranja – Big Band RTS s uvaženim dirigentom, pijanistom i aranžerom Alanom Brodbentom, a zatim i vodeća svetska džez pevačica Sesil Meklorin Salvant.

Pod sloganom „Džez nasleđe“ / „Jazz Legacy“ festival u 40. izdanju će trajati do 28. oktobra, i podariće publici 12 koncerata inostranih i domaćih muzičara.

Kako navodi direkcija, publiku očekuju premijerna gostovanja, nastupi najaktuelnijih umetnika iz zemlje i sveta, novi muzički projekti i evociranje uspomena na najznačajnije momente u istoriji ove manifestacije kroz četiri decenije.

Program se, osim otvaranja i zatvaranja, koja su u Mts Dvorani održava u Domu omladine Beograda.

Kako je već poznato, na ovogodišnjem festivalu dve programske večeri, sa četiri koncerta, biće održane u Mts Dvorani – otvaranje i zatvaranje manifestacije, sa veoma snažnim muzičkim programom za ljubitelje džeza i kvalitetne muzike uopšte.

Svečano otvaranje, ali i zatvaranje BDŽF u Mts Dvorani

Na svečanom otvaranju 24. oktobra nastupiće Big Band RTS i cenjeni dirigent, pijanista i aranžer Alan Brodbent, sa programom „From Newport to Belgrade“, zamišljen kao velika proslava slavne istorije manifestacije, u duhu ovogodišnjeg slogana.

Alan Broadbent photo by Skylar Arias
foto: Skylar Arias

Big Band RTS, naš najstariji orkestar, prošle godine je takođe slavio veliki jubilej, 75. godina postojanja – rekorder je po broju učešća na najstarijem srpskom džez festivalu. Ovo će im biti čak 18. nastup, često su svirali na otvaranju manifestacije. Njihovo prvo učešće bilo je 1975, u istoj dvorani, tadašnjem Domu sindikata, baš kao što je i ovogodišnji gost-dirigent Alan Brodbent jedini put u Beogradu nastupao na istom mestu 2010, sa sastavom „Charlie Haden Quartet West“.

Program je zamišljen kao sećanje na nekoliko velikana džeza koji su učestvovali na prvim izdanjima manifestacije.

Tako će publika slušati originalne Brodbentove aranžmane kompozicija čuvenih maestra džeza – Majlsa Dejvisa, Telonijusa Monka i Čarlija Hejdena, ali i dela inspirisana Njuportom i nasleđem slavnog Dizija Gilespija.

Alan Broadbent je rođen je u Oklendu (Novi Zeland) 1947. godine. Sa stipendijom magazina „DownBeat“ studirao je na koledžu Berkli u Bostonu, odakle je direktno ušao u orkestar Vudija Hermana kao pijanista i aranžer. Uporedo ostvaruje saradnju sa pevačicom Irenom Kral, a tokom 70-tih i 80-tih je saradjivao sa mnogim zvezdama kao što je Barbra Strejsend. Danas je često angažovan kao dirigent na orkestarskim koncertima i albumima Dajane Krol, a pisao je aranžmane i za albume Glena Freja i Pola Makartnija.

Snimio je više desetina albuma kao solo pijanista, lider malih sastava i orkestara, Od 1991. bio je pijanista, aranžer i dirigent orkestra Natali Kol, ćerke Net King Kola. Ovaj angažman doneo mu je prvi Gremi za najbolji orkestarski aranžman za vokal 1997, za numeru „When I Fall In Love“ (drugi duo sa semplovanim vokalom njenog oca Neta).
 Od 1987. bio je član čuvenog sastava „Charlie Haden Quartet West“ sa kojim je snimio devet albuma i prvi put nastupio na Beogradskom džez festivalu 2010. godine. Za aranžman numere „Lonely Town“, na kome je kvartetu gostovala pevačica Širli Horn, dobio je drugi Gremi 2000. godine. Nosilac je visokog novozelandskog Ordena za zasluge od 2007. godine.

Cecile McLorin Salvant 40. BJF post 1 1



Takođe danas – premijerno u Beogradu, nastupiće vodeća svetska džez pevačica današnjice, američka diva Sesil Meklorin Salvant (Cécile McLorin Salvant), dobitnica tri uzastopna Gremija za najbolji vokalni džez album.  Još šest puta je bila nominovana za ovu najvažniju nagradu američke džez industrije.U Beogradu će nstupiti u postavi: Sullivan Fortner – klavir, Yasushi Nakamura – kontrabas i Kyle Poole – bubnjevi.


Ove godine dve večeri Beogradskog džez festivala biće održane u Mts Dvorani – svečano otvaranje i zatvaranje manifestacije, sa značajnim i snažnim programom za ljubitelje džeza. Program u Domu omladine Beograda u osnovi je zamišljen kao evociranje uspomena na najvažnije trenutke u istoriji manifestacije od njenog obnavljanja 2005. godine.

Među 12 koncerata u Velikoj sali DOB i Amerikani, čak 10 će izvesti umetnici koji su obeležili neka od prethodnih izdanja. Među njima su današnje velike zvezde svetskog džeza, američki i evropski džez maestri različitih generacija i stilskog izraza: Džejson Moran, Anat Coen, Đanluka Petrela, Rudreš Mahantapa, Emil Parizijen, Kompost 3, Rodrigo Amado, Kris Dejvis, Danijel Erdman i Teo Sekaldi. 

Premijerna gostovanja imaće Džejms Karter i mladi brazilski sastav „Quartabe“. Sećanje na srpske džez ikone prirediće ansambl „Serbian All Stars“, u kome sviraju neki od najboljih srpskih džezera mlađe i srednje generacije, u saradnji sa Katedrom za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti.

Osim glavnog programa u Domu omladine i dve večeri u Mts Dvorani, u Studiju 6 Radio Beograda stručnoj javnosti biće predstavljen program „The Best of Serbian Showcase“, u saradnji sa inicijativom „Serbia Creates“.

Finalni koncert na zatvaranju 40. Beogradskog džez festivala biće upriličen 28. oktobra u Mts Dvorani, kada će na scenu ponovo izaći dobri stari znanci – Buena Vista All Stars, sa programom „One Night in Havana“. Ovaj sastav predvodi Ibrahim Ferer mlađi, sin slavnog kubanskog pevača istog imena koji je svojim jakim vokalom obeležio neke od najlepših pesama u dokumentarnom filmu „Buena Vista Social Club“ Vima Vendersa.

Sadašnji orkestar čine današnje generacije kubanskih muzičara, a program „Jedna noć u Havani“ čine čuvene pesme sa albuma „Buena Vista Social Club“, iz repertoara „Afro Cuban All Stars“ i solista koji su bili uključeni u početni projekat.

Tako će se publika podsetiti hitova – „Chan-Chan“, „Dos Gardenias“, „El Cuarto De Tula“, „Candela“, „Siboney“, „Silencio“, „Donde Estabas Tú“ I „Quizás Quizás“.

Iste večeri, ovogodišnji samit džez velemajstora 28. oktobra će da zaokruži velika premijera – u Srbiju konačno dolazi umetnik Bil Frizel. Uz Džona Skofilda i Peta Metinija, koje je Beogradski džez festival ranije predstavio, od osamdesetih godina Frizel sa njima čini zlatnu gitarsku trojku.

Već sutradan, 25. oktobra u Domu omladine Beograda nastupaju vodeći džez trombonista današnjice Đanluka Petrela i kraljica džez klarineta Anat Koen.

ĐANLUKA PETRELA

Vodeći džez trombonista današnjice – italijanski umetnik Đanluka Petrela se vraća na 40. Beogradski džez festival 2024. Prvo to beše 2010. u kvintetu Enrika Rave na koncertu u Kolarčevoj zadužbini, onda 2013. u sali Amerikana kao duo „Soupstar“ sa pijanistom Đovanijem Gvidijem, a 2016. je predvodio kvintet „Cosmic Renaissance“ u Velikoj sali DOB, sa kojim će nastupiti i na 40. izdanju.

thumbnail Gianluca Petrella Cosmic Renaissance © Emanuele Meschini



Trombonista, kompozitor i producent Đanluka Petrela, rodjen 1975. u Bariju, ostvario je vanserijsku karijeru kao lider i kolider sastava različitog formata (duo, trio, kvintet, tentet…), i u bogatoj karijeri je snimio 20 studijskih albuma i sarađivao je sa mnogim zvučnim imenima –  Enriko Rava (preko dve decenije), Karla Blej, Lester Bouvi, Pet Metini, Paolo Fresu i Nikola Konte.

Petrela je pisao primenjenu muziku za film, ples i teatar. Takođe, 2009. on je osnovao i svoju diskografsku kuću „Spacebone Records“.

 Novi album ovog sastava „Universal Language“ objavila je diskografska kuća „Schema Records“ (2022) iz Milana a članovi su: Gianluca Petrella – trombon, sintisajzer, zvuci, Mirco Rubegni – truba, Riccardo Di Vinci – električni bas, kontrabas, Simone Padovani – udaraljke i Federico Scettri – bubnjevi, sempler.

ANAT KOEN
Kraljica džez klarineta Anat Koen na 40. Beogradskom džez festivalu

Anat Cohen Quartetinho BJF40 Post


Među 12 koncerata u Velikoj sali DOB i Amerikani, čak 10 će izvesti umetnici koji su obeležili neka od prethodnih izdanja. Među njima je i izraelska umetnica Anat Cohen, koja će sa sastavom „Quartetinho“ svirati 25. oktobra od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, na koncertu koji je realizovan uz podršku Ambasade Izraela u Srbiji. 

Anat Koen i džez klarinet su gotovo identične pojave, odnosno Koen je simbol klarineta.
Osvojila je 18 uzastopnih titula „Best Clarinetist“ (2007–2024), a bila je i višestruki laureat u anketama magazina „DownBeat“, ali i tri puta nominovana za nagradu Gremi.

Anat Koen (Tel Aviv, 1975) odrasla je u Izraelu, gde je pohađala ugledne škole za muziku i prvi put je zasvirala upravo – džez. Kasnije je otišla na koledž Berkli u Boston, onda u Njujork, gde je našla srodne duše u klubu „Smalls“, sa kojima sarađuje do danas.

Tokom 2005. Anat Koen je objavila prvi album pod svojim imenom i odmah opčinila i osvojila džez svet. Do danas je objavila 11 studijskih albuma kao lider i barem isto toliko kao kolider različitih sastava.

Njen izraz je veoma zanimljiva mešavina džeza, evropske klasike, brazilskog chora, argentinskog tanga, afro-kubana i jevrejskog folklora.

Na Beogradskom džez festivalu debitovala je 2009. godine u dvorani Kolarčeve zadužbine.

Tada se desilo veliko čudo: Nadahnuta muzikom koju je prethodne večeri čula u jednom beogradskom restoranu, u kulminaciji koncerta improvizovala je na melodiju starogradskog bisera „Bolujem ja“.

Aktuelni sastav Quartetinho premijerno je predstavila 2022. godine – njihov drugi album „Bloom“ izašao je sada u septembru. 

Sastav čine: Anat Cohen – klarinet, bas klarinet, Vitor Gonçalves – klavir, harmonika, Tal Mashiach – kontrabas, gitara i James Shipp – bubnjevi, vibrafon.

Kasni večernji program otvaraju Émile Parisien Quartet i „Quartabê“

Kasni večernji program 40. Beogradskog džez festivala u sali Amerikana Doma omladine Beograda 25. oktobra od 22:30h otvarajuÉmile Parisien Quartet i „Quartabê“.

thumbnail Quartabe 40 BJF POST


Sopran saksofonista i kompozitor Emil Parizijen (Kaor, 1982) nosilac je najvećih priznanja u francuskom i evropskom džezu.

Studirao u Marsijaku i Tuluzu, a nastanio se u Parizu 2000. godine, gde će kasnije osnovati kvartet inspirisan stvaralaštvom kompozitora Koltrejna, Šortera i Kolmena, kao i klasičnom muzikom 19. i 20. veka. Među umetnicima sa kojima je sarađivao su i Mišel Portal, Džeki Terason, Danijel Imer, Jaron Herman, Džon Tejlor, Žan-Pol Selea, Ugo Karvaljas, Manu Kođa, Teo Kroker i Našit Vejts. Snimio je 14 albuma kao lider ili kolider.

Emil Parizijen je debitovao na Beogradskom džez festivalu u kvintetu Vensana Peranija 2016. godine, a već na sledećem izdanju predstavio i svoj kvartet. Taj ansambl, koji čine Émile Parisien – sopran saksofon, efekti, Julien Touery – klavir, Ivan Gélugne – kontrabas i Julien Loutelier – bubnjevi, elektronika, ove godine obeležava dve decenije postojanja. Ovog proleća objavili su novi album „Let Them Cook“, akoncert je organizovan uz podršku Francuskog instituta u Srbiji.

thumbnail Emile Parisien Quartet 40BJF POST

U drugom delu programa iste večeri, 25. oktobra premijerno će nastup na BDŽF imati brazilski sastav „Quartabê“, koji čine Maria Beraldo – klarinet, bas klarinet, Filipe Nader – bariton i alt saksofon, Mariá Portugal – bubnjevi i Chicão – klavijature.

Identitet ovog benda izgrađen je na veoma originalnoj, autentičnoj, unikatnoj i nadasve jedinstvenoj metafori učionice: grupa sebe vidi kao školsko odeljenje koje bira nastavnike među velikim majstorima brazilske muzike.

Sa većinom žena u postavi koje sviraju, komponuju i aranžiraju, što je neuobičajeno u Brazilu, bend na taj način šalje i važnu političku poruku sa muzičke scene na kojoj pozicije moći i kreacije uglavnom drže muškarci.  Kvartet je započeo svoje studije sa albumima „Lesson #1: Moacir“ (2015) i „Depê“ (2017) posvećene delu Moasira Santosa, poznatog brazilskog kompozitora, aranžera i dirigenta. Na trećem albumu „Lesson # 2: Dorival“ (2019) nastavili su „školovanje“ proučavajući nasleđe Dorivala Kajimija, osnivača i revolucionarnog stvaraoca brazilske popularne pesme (música popular brasileira). Na jubilej – 10. godišnjicu postojanja sastav je ovog leta objavio novi album „Repescagem“, gde su se još jednom posvetili muzici Dorivala Kajimija.

Ovo će biti 20. izdanje u novijoj istoriji manifestacije, koja je posle 15 godina pauze pokrenuta 2005. godine, a 10. put će se održati Serbian Showcase, predstavljajući najbolje od mladih snaga, a to je plasirano i afrimisano na festivalu od 2015. godine.
Tako da će 40. edicija imati čak četiri važna jubileja.  

Opet, ovako veoma redak jubilej, čak i u svetskim okvirima, poklapa se sa proslavom još tri značajne godišnjice. Dom omladine Beograda, institucija pod pokroviteljstvom grada Beograda, pokrenulaje  i organizovala sva izdanja festivala, a slavi 60 godina postojanja.

40. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL 2024. PROGRAM:

24. 10. 2024.

MTS dvorana

19.00 Big Band RTS (Srbija) & Alan Broadbent (Novi Zeland): From Newport to Belgrade 

21.00 Cécile McLorin Salvant (SAD/Japan)

25. 10. 2024.

Dom omladine Beograda // Velika sala

19.00 Anat Cohen Quartetinho (Izrael/SAD/Brazil)

21.00 Gianluca Petrella Cosmic Renaissance (Italija)

Dom omladine Beograda // Amerikana

22.30 Émile Parisien Quartet: Let Them Cook (Francuska)

24.00 Quartabê (Brazil)

26. 10. 2024.

Dom omladine Beograda // Velika sala

19.00 Serbian All Stars: Past, Present and Future (Srbija)

21.00 James Carter Quintet: Lookin’ at Lock – Tribute to Eddie Lockjaw Davis (SAD)

Dom omladine Beograda // Amerikana

22.30 Kompost 3 (Austrija)

24.00 Daniel Erdmann’s Velvet Revolution (Nemačka / Francuska / Velika Britanija)

27. 10. 2024.

Dom omladine Beograda // Velika sala

19.00 Jason Moran solo: Ellingtonia (SAD)

21.00 Rudresh Mahanthappa Hero Trio (SAD)

Dom omladine Beograda // Amerikana

22.30 Kris Davis Diatom Ribbons (SAD/Haiti)

24.00 Rodrigo Amado: The Attic (Portugalija/Holandija)

28. 10. 2024.

MTS Dvorana

19.00 Bill Frisell Four (SAD)

21.00 Buena Vista All Stars: UNA NOCHE EN LA HABANA (Kuba)